Ignorant och felaktigt

Kön Carl Appelbergs insändare (HBL 22.12) fångade min uppmärksamhet. Han klagar på påståendet att det de facto finns fler kön än två.
En människas könsidentitet inte är detsamma som människans genitalier. Genitalierna är det vi har mellan benen då vi föds, det som avgör ifall barnmorskan ropar ut ”flicka” eller ”pojke”. Könet är vad vi själva identifierar oss som, vilket i mångas fall är detsamma som barnmorskan ropade ut. Detta gäller dock verkligen inte alla. Vissa identifierar sig som det ”motsatta könet”, vissa som både och vissa som ingendera (icke-kön) och vissa som något där mittemellan. Detta är något som ingen annan har rätt att ifrågasätta eftersom endast personen i fråga kan avgöra detta. Lite som sexualitet.
Appelberg har ändå rätt i att könsidentitet och sexualitet är två helt olika saker. Sexualitet är vilka kön/icke-kön vi attraheras till, könsidentitet vilket kön/icke-kön vi ser oss själva som. Att HBL:s artikel som Appelbergs insändare riktade sig mot behandlade dem båda är ändå inte fel eftersom artikelns innehåll inte handlade om dem i sig, utan om hur de förträngs och diskrimineras och hur man ska kunna ändra på detta.
Ett av Appelbergs argument som jag gärna lyfter fram är att elever i högre klasser, som just börjat inse vart de hör, skulle bli förvirrade av allt detta. Observera: elever som just börjat inse vart de hör. Personligen tror jag att ju mer man lägger fram att det finns andra möjligheter än det kön man tilldelades vid födseln desto lättare är det för många ungdomar att upptäcka sin identitet. Det finns så många som inte känner sig bekväma med det kön de automatiskt tilldelas, det pronomen som automatiskt används på dem. Att totalt bortförklara detta med argument som ”moder natur” eller ”kraftiga sexuella känslor” är både ignorant och felaktigt. För att inte tala om hur brutalt det är att totalt krossa någons identitet på det sättet.
Det absolut viktigaste är att ingen (jag upprepar: ingen!) har rätt att bestämma någons kön för den personens del. Ingen har rätt att ”tvångsköna” någon annan, oavsett hur personen ser ut, eller vad hen har mellan benen. Endast personen själv kan avgöra vilket kön hen tillhör och ingen annan kan veta vilket det är med 100 procents säkerhet ifall personen inte själv har berättat det.
Personligen tycker jag att detta är en mycket viktig lärdom och att skolorna gärna skulle få ta upp detta så att liknande missförstånd kan undvikas i framtiden.
Anna Louhisto
Gymnasieelev, Vanda