Sonera sänder inga brev

Upphovsrätt En del av Soneras kunder har i höst fått ett upphovsrättsbrev från en advokatbyrå. Brevets mottagare misstänks för brott mot upphovsrätten och advokatbyråerna kräver dem på ersättning.

Sonera skickar inte sådana brev till sina kunder. Vi är ändå skyldiga att ge ut uppgifter om våra kunders IP-adresser till advokatbyråer i enlighet med lagens och marknadsdomstolens krav.

Sonera verkar i egenskap av förbindelseleverantör och följer inte kundernas trafik eller överlämnar deras kontaktuppgifter till upphovsrättsinnehavare, advokatbyråer eller andra annat än på föreläggande av domstol.

Vid misstanke om brott mot upphovsrätten går det i praktiken till så att upphovsrättsinnehavaren samlar bevis för olaglig distribution av verk och gör en ansökan till marknadsdomstolen.

Om marknadsdomstolen utifrån bevisen anser att upphovsrättsligt skyddat material gjorts tillgängligt för allmänheten från en IP-adresserad anslutning i en betydande omfattning utan upphovsmannens samtycke kan marknadsdomstolen förelägga Sonera att ta reda på och överlämna till sökanden kontaktuppgifterna om användaren eller abonnenten av den anslutning som använt den aktuella IP-adressen.

Saija Kivinen
Rättschef, Sonera