Dubbla budskap från ledning

Helsingfors universitet Helsingfors universitets styrelseordförande, kanslichefen vid Jord- och skogsbruksministriet Jaana Husu-Kallio och universitets rektor Jukka Kola ”försäkrar” i HBL (14.12) att de ”gör allt” för vårt universitet. De uppger sig ha träffat ett ”stort antal beslutsfattare” och berättat om universitets svåra situation. De säger också att de ”på det bestämdaste motsätter sig nedskärningarna”.
Husu-Kallio och Kola uttalar sig sällan offentligt men lite material finns. Här är vad rektor Kola sa i en intervju i Kauppalehti (14.10): [Trots nedskärningarna förblir Helsingfors universitet] ”helt säkert självständigt ... Men man kan fråga sig om vi måste vara så här stora ... Förr, när vi var en statlig räkenskapsenhet och våra anställda var tjänstemän var möjligheterna till förnyelse ganska små.”
Och detta sa Husu-Kallio i tidningen Yliopistolainen (23.9): ”Siffrorna i ekonomin är krassa och tyvärr klarar vi oss inte utan uppsägningar ... Men nu skall vi inte gräva ner oss i några gropar, för vi behöver positiv anda (”sisuuntumista”) och hälsosam självkänsla.”
Det finns tyvärr ingenting i intervjuerna för Kauppalehti och Yliopistolainen som tyder på att Kola eller Husu-Kallio motsätter sig nedskärningarna. (Kola uttalar sig i Kauppalehti dock mot att Helsingfors universitet drabbas hårdare än andra universitet.) Om de inte kan ge belägg för det motsatta från andra offentligt tillgängliga källor blir slutsatsen tyvärr att universitets högsta ledning berättar en sak för HBL:s läsare och något helt annat åt Kauppalehtis och Yliopistolainens läsare.
Jag ser fram emot deras klarläggande besked om exakt vad de har ”berättat” åt ”beslutsfattarna”.
Thomas Wallgren
Universitetslektor och docent i filosofi, Helsingfors universitet