Inte säkert i Afghanistan

Terrorism För en tid sedan hörde vi i radionyheterna att regeringen ville utvärdera säkerheten i Afghanistan. Nu har Migrationsverket kommit fram till att den största delen av landet är säkert, förutom södra och östra Afghanistan.
I HBL, VN och ÖN (9.12) kunde man sedan läsa ”Södra och östra Afghanistan betraktas från och med nu som ett tryggt område och personer från de här trakterna har inte längre rätt att stanna i Finland”. Här måste ett allvarligt misstag ha gjorts. Det är ju bland annat i de södra och östra delarna av landet som talibanerna har stor makt och där IS också har fått ingång och härjar! Radio Vega förde missuppfattningen vidare genom att i Aktuellt 17 påstå att ”nästan hela Afghanistan är säkert”. Detta stämmer inte överens med verkligheten!
Staden Kunduz till exempel ligger varken i södra eller östra Afghanistan, utan i norr. För ungefär två månader sedan intog talibanerna denna stad med 300 000 innevånare. De orsakade stor förödelse och många tragedier. Efter några dagar återtogs staden med hjälp av afghanska trupper och amerikanskt bombflyg (över 800 sårade och döda). Att talibanerna kunde inta Kunduz var en chock för den afghanska regeringen och Nato. På landsbygden är talibanerna fortsättningsvis ett allvarligt hot.
De utländska trupperna (bland annat från Finland) har till största delen dragits bort. Säkerheten för afghaner försämras alltmer. Och många som ännu är kvar i landet planerar att fly. Situationen för civilbefolkningen blir alltmer ohållbar.
En folkgrupp som är speciellt utsatt är hazarerna. De diskrimineras, förföljs och dödas i många områden där de bott i generationer. Nyligen halshögg IS några män, kvinnor och barn. Den absolut största delen av de afghaner som nu har anlänt till Finland är hazarer. Vill faktiskt Migrationsverket sända dessa flyktingar tillbaka?
Påståendet att en stor del av Afghanistan är tryggt för dess medborgare är fel! Det verkar som om Migrationsverkets experter har fått en politisk beställning att förklara en stor del av Afghanistan som säkert - eller är det fråga om inkompetens? Vilka är deras källor?
Med vårt långa perspektiv på Afghanistan (biståndsarbete där 1977-1988 samt besök i landet två gånger per 1990-2014) och fortsatta dagliga nyhetsrapporter inifrån landet är den verklighet som vi sett och upplevt en helt annan än den som Migrationsverket hävdar.
Vardagslivet för vanliga afghaner blir alltmer otryggt. Hur kan Migrationsverket påstå att stora delar av Afghanistan är säkert när så många rapporter visar på motsatsen?
Jan och Anki Tunér
Ekenäs