Glöm inte ideologin i kampen mot IS

Terrorism Den våldsutövning som nu drabbat Mellanöstern, Nordafrika, delar av Asien och Europa kan inte stävjas enbart med vapenmakt. Jihadiströrelsen IS, huvudaktören i dessa besinningslösa våldshandlingar som skapar hemlöshet, flyktingskap, förintelse och död, måste även bemötas på det ideologiska planet inom och utanför islam.

USA:s president Barack Obama sade för en tid sedan att den militanta islamismen inte har något att göra med islam. Detta påstående är fel och oklokt anser bland annat den svenske terrorforskaren Magnus Norell som på eget förlag nyligen gett ut boken ”Kalifatets uppkomst – orsaker och konsekvenser” Hur argumenterar IS? Jo, man hänvisar till texterna i Koranen varför sambandet inte bör förnekas. Enligt Norell står även de islamistiska rörelserna för den absoluta majoriteten bland de extrema terrororganisationerna i dag.

Ett problem som uppstår då dessa frågor öppet diskuteras är hur man ska bemöta beskyllningarna för islamofobi som garanterat följer. Men hur är det, håller vi faktiskt på att ge upp rätten till yttrandefrihet inför rädslan att någon skall bli kränkt? Någon har sagt att den enda rättigheten vi inte har i en demokrati är att inte behöva bli kränkt.

Finland bör fortsätta att efter möjlighet bistå alla dem som är på flykt och lider nöd. Men personligen tror jag att tudelningen bland folket i flyktingfrågan delvis beror på rädslan att öppet och demokratiskt och utan fördomar ge möjlighet till diskussion och bemöta varandras farhågor och påståenden.

Helt avgörande i den ideologiska kampen mot terrorismen är även att få med, och lyssna till, de moderata muslimska ledare som professorn i islamisk teologi och filosofi, Mohammad Fazlhashemi vid Uppsala universitet. Enligt tidningen Världen i dag (7.12) skriver han om en ny grupp muslimska tänkare ”som hanterar kollisionerna mellan FN-deklarationen och shariarätten på ett helt annat sätt”. I den ideologiska kampen mot IS behövs just dessa muslimska auktoriteters röster som klart tar avstånd från det brutala våldet.

Hela Europa är i kaos, främst på grund av monstret IS som skapat de enorma flyktingmassorna som flyr för sina liv. Josef Janning, ledande analytiker på tankesmedjan European Council on Foreign Relations i Berlin, varnar för ett EU som kan braka ihop om något år. Vi bör se allvaret och bekämpa de onda krafterna med militära likasom ideologiska medel för bevarandet av vår frihet och demokrati.

Stig Bäcklund

Borgå