Stor asymmetri

Samhälle Utan att vara speciellt väl insatt i arbetsmarknadsfrågor har jag med intresse följt med det pågående dramat. Jag ger tjänstemannacentralorganisationen STTK:s ordförande Antti Palola rätt i att parterna beter sig som små barn som inte vill leka med varandra. Ingen av parterna vill avstå från makt. Men det är två frågor som egentligen inte kommit upp i debatten och som jag tycker borde lösas utöver de andra aktuella frågorna. Båda frågorna gäller den stora asymmetrin som råder.
Regeringen hotar med nya lagar och facket kallar dem för tvångslagar. Samtidigt tvingas små och medelstora företag att följa kollektivavtalen utan rätt att delta i förhandlingarna om dem. En grupp tvingas följa avtal som är anpassade storföretagen. Samtidigt som antalet arbetstillfällen i storföretagen minskar. Tillväxtpotentialen finns i små och medelstora företag men de får inte ens vara med och förhandla. Visserligen är diskussionen om ökad flexibilitet i fråga om lokala avtal ett sätt att komma emot små och medelstora företag. Men nog råder här en asymmetri.
Det andra gäller böter vid olagliga strejker. De är löjligt små i förhållande till den skada de åstadkommer hela landet. Så vitt jag förstår går mycket av lagstiftningen ut på att åstadkomma balans i den makt olika parter har. Här har vi en kraftig obalans.
Lars Christer Johans
Pensionär, Grankulla