Soc & kom lägger inte ner

Soc & kom
lägger inte ner
Utbildning Eftersom det florerat missvisande information i en FNB-SPT-notis (HBL, VN, ÖN 9.12) om de nya utbildningsprogram som Svenska social- och kommunalhögskolan erbjuder från hösten 2017 vill vi förtydliga hur den framtida utbildningen kommer att se ut.
Soc & kom lägger inte ned några studielinjer eller huvudämnen. Högskolans styrelse godkände förra veckan förslaget till ny struktur med ett intag till större helheter, och något senare val av inriktning, i enlighet med den reform av utbildningen som beretts inom Helsingfors universitet under hela 2015. Alla nuvarande huvudämnen vid Soc & kom finns kvar. Studenterna utexamineras som politices kandidater med mest studiepoäng i ett av högskolans ämnen, precis som nu.
Utbildningsreformen innebär att studenterna först antas till en bredare studiehelhet, för att bekanta sig med alternativen före valet av huvudämne under det första studieåret. Andelen valbara studier kommer troligen att öka jämfört med i dag, men andelen studier i varje ämne kommer att motsvara dagens mängd kurser i ämnena journalistik, socialpsykologi, sociologi och statskunskap för kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, och socialt arbete och socialpolitik i kandidatprogrammet för socialt arbete.
Målsättningen med reformen är bland annat att öka arbetslivsrelevansen, att öka flexibiliteten och att satsa på grundläggande akademiska färdigheter. Studerande uppmuntras till öppenhet, nyfikenhet och att bekanta sig med många kurser från de olika huvudämnena vid högskolan. Vi strävar efter att var och en skall hitta en sådan ämneskombination som ger de färdigheter som behövs för att kunna hitta inspirerande arbetsuppgifter och att ta itu med komplexa frågor och problem nu och i framtiden. 
Närmare information om reformen finns på Soc & koms webbsida.
Mirjam Kalland
Rektor

Henrika Zilliacus-Tikkanen
Prorektor

Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet