Inget vaccin mot rasism

Samhälle Nej, Håkan P­H Rönnqvist (HBL 5.12), Martin Luther och hans läror har nog inte fungerat som något vaccin mot antisemitism, rasism eller fanatism. Inte mot obskurantism heller. I de avseendena har lutheraner varit lika goda kålsupare som katoliker och ortodoxa.
För att ta några exempel: Luther bidrog själv till att underblåsa antisemitiska åsikter. Då häxbålen flammade i kungariket Sverige, som Finland var en del av till 1809, var landet sedan länge lutheranskt. Slavhandel var långt in på 1800­talet lönsam business och i USA:s sydstater upprätthöll vita protestanter rasåtskillnadspolitiken in på 1960­talet. I Nordirland, där blodiga sammanstötningar mellan katoliker och protestantiska unionister förekommit in på våra dagar, har de sistnämnda inte precis utmärkt sig för medmänsklig försonlighet.
Och på tal om okunskap; för några hundra år sedan trodde ”katolicismen i Rom” inte att jorden var platt och solen var alltets centrum. De trodde likt tusentalet år äldre Ptolemaios att jorden var rund och att solen och planeterna kretsade kring den. Det var Copernikus, Galilei och Kepler, katoliker alla tre, som ledde i bevis att jorden och de andra planeterna kretsade kring solen. Det stod i strid med den teologiska världsbilden, den katolska såväl som den lutherska, men med tiden tvingades kyrkan ge dem rätt.
Jag tror inte att en muslimsk Martin Luther är boten mot fanatism och fundamentalism. Snarare då en Gandhi, Mandela eller Malala. Men vad är det som säger att sådana människor inte finns? Vad vet vi om vad som sker under ytan till allt det tragiska? Och vad har vi för skäl att slå oss själva för bröstet?
Alf­-Erik Helsing
Vasa