Klimatmötet kan inte stoppa omställning inom energisektorn

Energi Förnyelsebara lösningar konkurrerar ut fossil produktion på flera marknader och ett stort antal nya innovativa företag står väl rustade att delta i energisektorns omställning. Det pågående klimatmötet kan stärka eller försvaga denna utveckling, men inte stoppa den.

Den installerade kapaciteten i världens vindkraftverk överstiger i år kapaciteten i världens kärnkraftverk och utbyggnaden av solenergi pågår i ett ännu högre tempo än vad som gäller för vindkraft. Nära hälften av nya kraftverk under 2014 baserades på förnyelsebar energi. Detta är en följd av teknisk utveckling som innebär att förnyelsebar kraftproduktion blivit billigare än utgående produktion baserad på fossil råvara.

Priset på solel har mer än halverats de sista tio åren. Kostnaden för att lagra energi minskar lika snabbt som produktionskostnaden för vind- och solel. Detta bidrar till att energisektorn nu utvecklas utanför energibolagen och utan ökad import av energiråvara. Ett illustrativt exempel är att så lite som 10 procent av den förnyelsebara energin i Tyskland är typiskt producerad av ett traditionellt energibolag.

Kostnadskurvorna fortsätter nedåt. En stor mängd innovativa tekniker är på väg att än mer kostnadseffektivt producera el från solen och lagra den. Den sista kolbiten kommer därmed inte bli den sista utan dessa tillgångar kommer att vara värdelösa långt innan utbudet är slut. Detta har exempelvis Storbritannien insett när britterna nu annonserar en utfasning av sin kolkraft till 2025.

Ett steg i att minska bördan på ekosystemet är att använda det som producerats längre men trenden har i stället blivit att vi använder det vi köper allt kortare tid. Detta är med nya affärsmodeller möjligen på väg att ändras. Många av delningsekonomins högst värderade företag är amerikanska, bland dem märks Uber och Airbnb (som nyligen värderades till 25 miljarder dollar i en nyemission) men det finns även flera nordiska företag i detta segment. Bland dem märks finska online resale-bolaget Swap.com som har vuxit med 16 procent per månad i två år.

Ett annat sätt att skynda på övergången till ett energisystem utan fossila bränslen är att direkt minska användningen av energi. Det ligger inga pengar på marken, heter det inom nationalekonomin men inom energieffektivitet gör det faktiskt det. Ett flertal åtgärder för energieffektivitet kan räknas hem nära nog direkt, förutom för den som säljer energin. Det finns ett flertal lösningar för energieffektiviseringar som betalar sig inom ett år.

Det finns ett synsätt att den affärsmässiga klimatutmaningen främst handlar om ny hårdvara som är mycket kostsam att utveckla och att nya tekniker behöver finansieras med subventioner men detta stämmer bara delvis.

Förutsägbara och tydliga styrmedel såsom grön skatteväxling, utfasning och långsiktiga förbud mot det som är dåligt för miljön är enligt vår mening effektiva styrmedel för att stimulera utveckling av nya klimatsmarta företag och de belastar heller inte skattebetalarna i den utsträckning subventioner gör. I Kalifornien diskuteras exempelvis förbud mot renodlat fossildrivna fordon. Ett företag är ett verktyg som löser problem som vi är beredda att betala för. Rätt köpsignaler skapar rätt lösningar.

I en relativt nära framtid kostar elbilar, batterier och solpaneler betydligt mindre än i dag och förnyelsebar elektrifiering har spridit sig ytterligare, även dit nationella elnät inte når i dag.

Denna framtid är inom räckhåll.

Alexander Lidgren

VD
Thomas Bengtsson

Styrelsens vice ordförande

Cleantech Invest