Träna försvar

Våldtäkt Uppskattningsvis över 10 000 kvinnor våldtas varje år i Finland. Under senaste tid har olika ministrar i regeringen fäst uppmärksamhet vid några våldtäktsfall som begåtts av invandrare, och till exempel justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) konstaterade att invandrarna därför rentav utgör en ”säkerhetsrisk”.
Optimisten kunde däremot tänka att äntligen har vi upptäckt den här skamfläcken som våldtäkterna utgör. Våld mot kvinnor är hos oss vanligast i Europa. Varje våldtäkt är en våldtäkt för mycket. Enligt min mening borde straffet för våldtäkt nu skärpas. Det är en skam för landet att våldtäkt graderas och kan tolkas som ”lindrig våldtäkt” och straffas lindrigare än brott mot egendom. Detta måste korrigeras.
Jag uppmanar regeringen att skärpa lagstiftningen mot våldtäkt, och att läroplanen ändras så att flickor i högstadiet ges undervisning i självförsvar, minst tio timmar per år, fördelade på såväl samhällslära som gymnastik. Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg skriver att flickor och kvinnor bör undvika vissa platser på vissa tider. Det räcker inte, eftersom de flesta våldtäkterna begås av personer som känner sitt offer. Det krävs attitydförändring, upplysning, träning. Träning i att bemöta försök till våldtäkt.
Sunniva Drake, Helsingfors