Var finns muslimernas Martin Luther?

Islam Blir det ett religionskrig som utlöser det tredje världskriget och tändes stubinen till det kriget nyligen i Paris? Det ser inte alls bra ut eftersom fanatismen dagligen tillåts bryta ny mark.
Varför har ismerna, med fanatismen i förgrunden, nu fått en så framträdande roll, eller har det någon gång varit ännu värre? Religionskrigen har avlöst varandra och olika religionsliknande politiska uppfattningar har skördat många liv.  Kommunismen tog omkring 55 miljoner ryssars liv, för att inte tala om maoismen i Kina. Nazismen förorsakade världens folk oändliga lidanden och umbäranden genom andra världskriget med sina 60 miljoner döda. Kapitalismen i dag dödar långsammare men marschen är densamma.
Att katolicismen i Rom för några hundra år sedan bestämde att jorden var platt och solen var alltets centrum, det kan man med viss tvekan förstå, eftersom kunskaperna dåförtiden var bristfälliga. Avvikande idéer från den officiella linjen bestraffades ändå ofta med döden, kättarna och häxorna skulle brännas på bål. Fastän Martin Luther åstadkom en förändring slog den inte igenom på länge och den sista ”häxan” som lagligt dömdes för samröre med djävulen brändes i Preussen 1811.
Att samma påvestol under andra världskriget vägrade att förmedla sin information till de allierade om att nazisterna organiserat massmord på judarna i industriell skala i syftet att helt eliminera det judiska folket var en oförlåtlig och nertystad handling. Men kanske judarnas religion var förkastlig enligt påven? Då nazisternas skuta slutligen grundstötte 1945 och sjönk blev Vatikanens researrangemang, förfalskade pass och pengar den främsta livlinan för deras flykt till Sydamerika och Sydafrika.
Då maktgalna extremister nu använder och missbrukar islam som täckmantel och ropar urgamla stridsrop som “skär halsen av de otrogna” och vissa av islams präster lovar unga män raka vägen till paradiset – där de får förlusta sig med några tiotal jungfrur (vad får kvinnorna som belöning?) om de spränger sig själva i luften och tar så många som möjligt av de otrogna med i döden – kan vem som helst börja undra varför den stora tysta majoriteten muslimer inte reagerar och tar avstånd från sådan fanatism och påhitt.
Finns det ingen Martin Luther bland dagens muslimer? Islam är förvisso ingen hatfylld och terrorälskande religion så mycket mera avvikande från kristendomen, trots att bådas väg kantats med lik och terror genom samtidshistorian liksom under tidigare århundraden. Troligen kan ingen annan än muslimerna själva få en förändring till stånd.
Men det börjar bli bråttom, förbaskat bråttom.
Håkan P-H Rönnqvist
Malax