Helsingfors får en framtidsbudget

Helsingfors Helsingfors stadsfullmäktige godkänner budgeten i morgon. Den politiskt framförhandlande budgeten innehåller flera förbättringar i jämförelse med beredningens förslag, bland annat kunde daghemmens och skolornas resurser säkras.
Våra daghem och skolor ska inte vara lagom bra – utan bäst. Därför säger vi nej till en begränsning av den subjektiva dagvårdsrätten. En begränsning fungerar bara på pappret, men i praktiken sparar den knappt något, ökar tvärtom på byråkratin och sätter barnen i en ojämlik och svår situation då det alltid är upp till föräldrarna att kunna påvisa att heltidsdagvård behövs. Många av de barn som faktiskt behöver dagvården mest – riskerar att bli utanför den. Den subjektiva dagvårdsrätten är det bästa och billigaste förebyggande arbete som vi har. Därför är det bra att Helsingfors nu utgår från att nuvarande system fortsätter trots en eventuell lagändring.
Skolornas och daghemmens renoveringar är viktiga att genomföra enligt plan och staden satsar stort på renoveringsprojekt. Situationen på Drumsö är akut både vad gäller det finska och det svenska skolväsendet. Därför är det välkommet att skolsituationen nu snabbare än planerat åtgärdas. Drumsö visar också med tydlighet att stadsplaneringen och servicen måste gå hand i hand och att frimärksplanering inte fungerar.
Vi glädjer oss också över att systemet med sommarjobbssedlar utvecklas och att Arbis fick pengar för flytten undan renoveringen på Dagmarsgatan.
Social- och hälsovårdsnämnden har också möjlighet att allokera en del nya resurser som partierna enats om. SFP hoppas att äldreomsorgen och hemvården prioriteras.
Den genomgående principen om att alla ska kunna bo hemma så länge som möjligt är bra men det kräver att hemvården och stödtjänsterna fungerar och att kvaliteten kan säkras. En värdig ålderdom får inte innebära bara mat och mediciner vid rätt tidpunkt – det måste också innebära verklig omtanke och socialt program så att vardagen är meningsfull. Därför är det viktigt att vi också erkänner allt det viktiga arbete som många frivilliga organisationer och personer gör och integrerar dem mera i det dagliga arbetet för att kunna bygga en meningsfull helhet för den äldre. Satsningar på det förebyggande arbetet, tillräckligt med motionsmöjligheter och socialt program ska aldrig underskattas. 
Samtidigt som det blir allt vanligare att bo hemma måste det också vara möjligt att få en plats på ett boende för kortare eller längre tider om orken tar slut. Hemmet får inte bli ett fängelse för den äldre. Vi såg tyvärr tydliga exempel på det i Helsingin Sanomat (22.11). I reportaget ingick många äldre och framför allt demenssjuka som var otrygga i sitt eget hem. Så får det inte vara.
Integrationen av invandrare kommer att vara en av de viktigaste frågorna under det kommande året. Därför är det glädjande att Helsingfors reserverat tio miljoner euro extra för olika integrationsprojekt. Det visar att vi vill vara proaktiva och ta vårt ansvar. De frivilliga insatserna och samarbetet med tredje sektorn kommer att vara viktigt för att integrationen ska lyckas.
Det måste också vara möjligt att integreras på svenska i Helsingfors. För att detta ska lyckas behövs svenskspråkig förberedande undervisning (vilket HBL belyste 29.11) och ett stärkt samarbete mellan olika aktörer. Med de reserverade tilläggsresurserna kan vi utveckla den svenska integrationen.
Marcus Rantala
Stadsfullmäktigeledamot (SFP), Helsingfors