Tänk om vårt hjärta skulle slå lika varmt!

Invandring Sveriges utrikesminister Margot Wallström talade på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet  förra tisdagen kring temat ”Terrorism och flyktingkris – europeisk solidaritet och europeiska svar”. Hon framhöll bland annat att ”vi måste hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. Och vi måste klara av att ha flera tankar i huvudet samtidigt”. Detta kan man väl instämma i.
Wallström tog inte upp invandrarnas inklusive flyktingarnas åldersfördelning jämförd med befolkningen i sin helhet i utvandrarländerna eller invandrarnas utbildningsgrad. Göteborg-filosofen Håkan Törnebohm utvecklade en gång begreppet ”mönstersökande strategier” med tyngdpunkt på vilka aktörer som är involverade i definitionen och att bygga upp nya läroämnen. I detta fall skulle det gälla att analysera hur invandring, flyktingskap och flyktingkriser definieras i offentligheten, av vem eller vilka och hur hjälp- och stödinsatserna motiveras.
Utvandring kanske förorsakar hjärntorka i hemländerna. Kan en omfattande utvandring förorsaka utarmning i utvandrarnas hemländer olika humana målsättningar till trots? Gunnar Myrdal gjorde en gång i tiden en indelning i spridnings- och baksugseffekter som följd av u-hjälp (bland annat i ”Economic Theory and Underdeveloped Regions” (1957).
Vilka är invandrings- och flyktingproblemens politiska, marknadsekonomiska och mediala tolkningar i offentligheten och i olika samhällsgrupper i invandrarländerna? Hur väl eller bristfälligt förmår olika aktörer artikulera sina intressen? Hur human är humanismen då de svagaste, fattigaste och lägst utbildade aldrig hade en chans att betala sig in i EU! Här är bland annat UNDP:s stabiliseringsfond som stödjer uppbyggnad av områden som befrias av IS av betydelse, enligt Wallström.
Enligt ministern är det för Sverige självklart att hjälpa till. Det är en skyldighet, det handlar om solidaritet – men även om egna positiva erfarenheter av migrationens olika sidor. Tänk om Finlands hjärta skulle slå lika varmt!
Georg Walls
Esbo