Konkurrera på alla områden

Samhälle Jag skrev i min I dag-kolumn (HBL 8.11) att människan beter sig rationellt. Om man höjer skatterna för mycket söker skattebetalarna sätt att undvika skatt. Detta syns i bland annat alkoholimporten från Estland eller rika svenskars flykt från Sverige på 1970-talet.
Hannes Nykänen skriver (HBL 15.15) att det är fel att godkänna människans ”inbyggda” responser och att man borde förhindra beteendet genom lagstiftning.
Nykänen har rätt att vi genom lagstiftning skall rikta individens beteende mot hög moral och ett för samhället positivt beteende. Vad man kan göra genom lagstiftning i ett demokratiskt samhälle som respekterar mänskliga rättigheter är dock begränsat. Vi kan inte förhindra människors rörlighet eller tvinga dem att arbeta mera för att betala mera skatt.
Om man inte vill att folk hämtar sin alkohol från Estland måste man ändra reglerna. Folk kan ha dåligt samvete för att de inte betala alkoholskatt till vårt samhälle. Men här är det oftast så att det är människans egen plånbok som avgör, inte det gemensamma ansvaret. Så länge det är lagligt kan det inte kallas för skattesmitning.
Samhället har också skyldigheter. Folk måste känna att det lönar sig att betala skatt. Vi i de nordiska länderna har lyckats med det. De flesta känner att de får en stor del av skattepengarna tillbaka i något skede av sitt liv. Skattemoralen är hög. På ett annat sätt har det varit till exempel i Grekland. Om folk ser att skattepengarna går till korruption eller ineffektiv förvaltning vill människor inte betala skatt. Då blir kringgåendet en sport.
Nykänen godkänner tanken att vi lever i skattekonkurrens. Han för fram att vi också lever i demokrati-, människorätts-, miljöskydds- och socialskyddskonkurrens. Han har alldeles rätt. Folk flyr till Finland därför att vi har fungerande demokrati, mänskliga rättigheter och hög standard på den sociala tryggheten. Vi skall inte vara försiktigare med dessa värden. Vi skall konkurrera med andra länder på alla fronter som ökar medborgarens säkerhet och välmående. Skattekonkurrens är bara ett av de områden som man måste ta hänsyn till i beslutsfattandet.
Kimmo Sasi
I dag-kolumnist