Det finns tydliga alternativ som inte ökar skuldsättningen

Skuggbudget Också i ekonomiskt svårare tider är det klokt att satsa på våra barn och unga. Utbildningen ska också i framtiden vara Finlands trumfkort. Vårt land ska vara en ansvarig aktör internationellt. Vi ska ha ett samhälle som är tryggt för de äldre. Vi bör skapa ännu bättre förutsättningar för företagen att sysselsätta.

Med sin skuggbudget visar Svenska riksdagsgruppen att det finns tydliga alternativ i politiken. Ett alternativ som inte ökar skuldsättningen mer än regeringens budgetförslag.

Vi tar avstånd från de massiva nedskärningarna i biståndet som sänker nivån till skamlöst låga 0,35 procent av BNP nästa år. Genom att sätta till 250 miljoner euro mer än regeringen tryggar vi medborgarorganisationernas biståndsinsatser och bevarar Finlands andel av FN-biståndet till barn och kvinnor på nuvarande nivå.

I vår alternativa budget ser vi till att pensionärernas bostadsbidrag inte skärs ned, vilket nu även regeringen kommit till insikt om.

Svenska riksdagsgruppen säger nej till en skärpt beskattning. Totalskattegraden i Finland hör till de absolut högsta i Europa och det finns inte rum för skattehöjningar. Vi tycker att det alltid ska löna sig att arbeta och därför föreslår vi en sänkning av inkomstskatten med en procentenhet i de tre lägsta skatteklasserna och en halv procentenhet i den högsta.

Av rättviseskäl anser vi att solidaritetsskatten på högre pensioner bör lindras, eftersom den är högre än motsvarande skatt på förvärvsinkomster. Hushållsavdraget vill vi höja från 2 400 till 4 000 euro eftersom det har en god effekt på sysselsättningen och det minskar den gråa ekonomin.

Då vi sänker vissa nyckelskatter, höjer vi i stället andra för att hålla statskassan i bättre balans. Vi bedömer att vi försiktigt kan höja alla momssatser med 0,5 procentenheter, vilket drygar ut statskassan med drygt fyrahundra miljoner.

Därutöver föreslår vi att den tilltänkta sänkningen av bilskatten inte blir av.

För att utöka skatteintäkterna är vi beredda att slopa skattefriheten för köp av första fastighet och första aktielägenhet.

Alltså, lättnader och skärpningar i skattepolitiken som kan svida, men som är socialt och ekonomiskt balanserade.

Vi borde ändra modell för arbetsmarknadsstödet: höjd inkomstrelaterad dagpenning i början, men något förkortad stödperiod. En modell som har haft god effekt i Danmark. Det är också angeläget att parallellt reformera arbetsförmedlingen så att de arbetssökande och jobben bättre möts.

Specialsatsningar behövs för de unga. Därför har vi svårt att förstå regeringens logik att skära ned i såväl ungdomsgarantin som det uppsökande arbetet. För att öppna porten till arbetslivet behöver vi bättre modeller för lärlingsavtal och minijobs enligt tysk modell.

Ärligt företagande ska löna sig. Därför satsar vi också på att bekämpa den grå ekonomin och förkorta domstolsprocesserna.

Vi anser att planerna på att begränsa den subjektiva dagvårdsrätten och att förstora gruppstorlekarna inte är genomtänkta och ska slopas.

Utbildningen – skolan, universiteten och yrkeshögskolorna – bör stärkas. Som motvikt föreslår vi en halvering av regeringens överambitiösa spetsprojekt. De pengarna behövs bättre för att undvika de massiva nedskärningar som hotar universitetens grunduppdrag.

Vi vill slopa den ologiska kopplingen mellan barnbidragets ensamförsörjartillägg och utkomststödet, vilket stärker lågavlönade ensamförsörjares inkomst.

Genom ett tilläggsanslag på elva miljoner euro vill vi trygga spårtrafiken, bland annat Y-tåget till Sjundeå och Ingå.

Med vår skuggbudget (riks-
dagsgruppen.fi) vill vi utmana regeringen och visa på att det går att föra en ansvarsfull ekonomisk politik utan omotiverat hårda ingrepp när det gäller utbildning och våra barns framtid, välmående för de äldre samt utan att pruta på Finlands trovärdighet som aktiv nordisk och internationell aktör.

Carl Haglund, Partiordförande

Anna-Maja Henriksson,  Ordförande för riksdagsgruppen

Svenska folkpartiet