Ingen har rätt att idka terror

Världen HBL (Yrsa Grüne 9.11) tjatar om att Rysslands annektering av Krim var olaglig. Vad då olaglig, enligt vems lag? Det regionala parlamentet röstade, om jag minns rätt, enhälligt för en fusion med Ryssland. I ett referendum röstade 75 procent för fusionen. Om anslutningen efter dessa demokratiska beslut inte anses laglig hur många länder i Europa är efter en historisk överblick då lagliga? Om någon tror att valresultatet var fejkat är det fritt fram för alla att på plats göra en egen opinionsundersökning.
Att en så stor majoritet av Krims befolkning önskade en anslutning berodde på Ukrainas vanskötsel. Arbetslöshet, nästan obefintliga pensioner och fattigdom fick invånarna att söka sig till det gamla moderlandet.
Visst passade det också Ryssland som kände sig hotat av Natos expansion i omgivningen.
Kom att tänka på det ”olagliga” om Krim efter allt som hänt därefter. Vilken laglig rätt hade USA:s president Georg W Bush att ”bomba Irak tillbaka till stenåldern” med den falska förevändningen att Irak hade massförstörelsevapen? Hans krig har brett ut sig över den arabiska världen och drar nu också in Europa. Bush bär huvudansvaret för att över en miljon människor redan avrättats och att 60 miljoner är på flykt. USA har hittills satsat enorma 1 600 miljarder dollar på att döda och förstöra i arabvärlden.
Ingen ska tro att det slutar här. Terrorn har många ansikten. Ju mer EU och USA-Nato låter ”terrorbomber” regna över fanatiker desto radikalare blir de och tyr sig i sin militära underlägsenhet till mera terror. Så fungerar det alltid. Kriget, med turvis hämnd, mellan Israel och Palestina har pågått i över 60 år. Irakkriget har snart pågått i tio år och slutet blir allt avlägsnare.
USA:s presidentkandidat Donald Trump är kanske en buffel men då han säger att USA ska sluta leka världspolis visar han på klokhet.
Det kunde HBL också göra och föreslå att Bush tas till mänskorättstribunalen i Haag och att USA och därmed EU häver sin handelsbojkott av Ryssland. Bojkotten, som vår regering inte hade behövt godkänna, har gjort att över 10 000 finländare utan egen förskyllan blivit arbetslösa och fråntagits sin tro på framtiden. Var det rätt och lagligt?
Västmakterna, dit Ryssland vill höra, måste hålla ihop. Inte bara för fanatiska muslimers skull utan för hela mänsklighetens.
Ulf Johansson
Esbo