Vad kan man göra?

Terrorism I fråga om terrororganisationen Islamiska staten är det många som frågar sig hur den skall stoppas och besegras? I USA har de olika presidentkandidaterna kommit med olika förslag.
Hillary Clinton har argumenterat för att man skall fortsätta på samma spår som nu och därtill öka på samarbetet i alliansen som just nu strider mot IS. Bernie Sanders har föreslagit att de olika länderna i Mellanöstern skulle ta en större del av bördan och att de västliga makterna tar en mer avvaktande roll.
Frankrike har ökat sina militära insatser mot IS och president François Hollande deklarerade att man nu definitivt är i krig med IS. Problemet med de militära metoderna man använder är att de inte är tillräckligt effektiva och risken finns att de är kontraproduktiva. Att överlåta striden till de regionala makterna, som Sanders förespråkar, innebär att förvärra konflikten mellan dem.
En effektivare lösning skulle kunna vara att stoppa finansieringen till IS. IS måste ha medel för att upprätthålla en institutionell struktur, betala soldater och införskaffa krigsmateriel och förnödenheter. Beskattning och plundring räcker inte långt. Finansieringen är en förutsättning för IS existens.
Vilka är de här finansieringskällorna? Dels är det oljan. Vem köper olja av IS? Slå till mot den här handeln. IS’ stora finansiärer verkar ändå vara västallierade länder kring Persiska viken. Bland annat Saudiarabien, som till exempel Frankrike säljer vapen till.
Jag menar inte att man nödvändigtvis skall sluta samarbeta med länderna kring Persiska viken även om det finns flera skäl att göra det. Hellre borde man med diplomati och alla upptänkliga andra icke militära medel sätta stopp för deras stöd till IS. Vill man verkligen försvaga IS måste man angripa det här problemet.
Alexander Enckell
Åbo