Fatta mod, rusta ned!

Världen Efter de senaste salafistiska terrordåden i Paris frågar sig miljörörelsens ledare nu huruvida det är klokt att genomföra de stora internationella demonstrationerna i samband med FN:s klimatkonferens i nämnda stad den 30 november och 11 december 2015 som planerat.
Jag hoppas verkligen att medborgarrörelserna inte låter sig handlingsförlamas. En liknande situation uppstod förra vintern inför Världens sociala forum i Tunis. Ett par dagar före detta stormöte hade salafister skjutit ihjäl minst 20 turister vid Bardomuséet. Detta våldsdåd fick säkert många deltagare att tänka efter före avresan till Tunis.
Lyckligtvis tänkte de flesta vidare och drog rätt slutsats: om vi stannar hemma medger vi att våldet är fruktbart och effektivt och således att salafisterna har valt rätt metod. Så blev också Världens sociala forum i Tunis 2015 en publiksuccé trots de nyligen timade skräckdåden.
Ifall medborgaraktivister och medborgarrörelser låter sig skrämmas till reträtt och passivitet råkar de bara i händerna på sina motståndare, det vill säga dessa regeringar, som knappast förmår göra den stundade klimatkonferensen i Paris till mer än ännu ett fiasko. Dessa regeringar fortsätter nämligen att, precis som alla terrorister, prioritera våldet som problemlösningsmetod. Se bara på den franska regeringens bombräder i Syrien som svar på de senaste dödsskjutningarna och självmordsattackerna i Paris!
Förenta Nationerna bildades ”för att spara kommande generationer från krigets gissel”. Om några dagar står FN i beråd att ta itu med ytterligare en plåga, det vill säga klimatförändringarna. Detta kan lyckas bara om medborgarna fattar mod och antar en strategi som behandlar dessa båda problem tillsammans.
Arméerna bränner mer olja än många nationer. Krigen i Mellanöstern motiveras dessutom av en strävan att behärska och förbruka ytterligare stora mängder fossila bränslen. De som inte räknar in upprustningsmiljarderna och krigsbudgetarna i klimatekvationen kommer aldrig att lyckas lösa den.
För att inte tala om det klimathot som den fortsatta nukleära upprustningen skapar! Det gäller för miljörörelsen att bli en rörelse för nedrustning och fred.
Mikael Böök
Isnäs