Missat budskap

Pensionärer Bo Holmberg är en aktiv debattör då det gäller pensionärernas ställning. Nu har han emellertid missat vad gäller budskapet i min debattartikel (HBL 29.10).
Holmberg påstår i en insändare (HBL, ÖN 4.11) att jag genom min skrivelse om pensionärernas ställning nu kritiserar beslut som den tidigare regeringen tagit under den förra riksdagsperioden. Jag vill nu klargöra att Holmberg uppenbart missuppfattat min skrivelse.
Holmberg har rätt i att grundsjälvrisken för medicinkostnader höjdes under förra regeringsperioden.  Det som jag och Svenska riksdagsgruppen nu kritiserat är regeringens planer på att ytterligare höja självrisken. Regeringen planerar nämligen minska på läkemedelsersättningarna med ytterligare 50 miljoner euro 2016. Jag har entydigt understrukit att detta inte är rimligt i kombination med alla de övriga nedskärningar som regeringen nu aviserar då det gäller pensionärerna och de som har stort vårdbehov.
Holmberg skriver även att jag som justitieminister skulle ha genomdrivit en ändring av bostadsbidraget under förra regeringsperioden. Även detta påstående är felaktigt. Det är naturligtvis social- och hälsovårdsministern samt omsorgsministern som även i den förra regeringen bar det huvudsakliga ansvaret för de gjorda besluten på social-o ch hälsovårdens område. Som justitieminister ansvarade jag för rättsvården i sin helhet och var den minister som också drev igenom en ny diskrimineringslag. En lag som vårt land såväl behövde.
Låt mig också vara tydlig med att konstatera att när det konkreta lagförslaget om pensionärernas bostadsbidrag kommer till riksdagen kommer jag att rösta emot det. Detta finns väl underbyggt i Svenska riksdagsgruppens alternativa budget som presenterades på tisdagen.
Anna-Maja Henriksson
Riksdagsledamot (SFP)