Nedskärningar har en negativ effekt på Finlands framtid

Högskolor Vi företräder en grupp bestående av personal och både nuvarande och tidigare sociologistuderande vid Helsingfors universitet, totalt ungefär 150 personer. Vi motsätter oss de nedskärningar som Finlands regering planerar att genomföra inom utbildningen. Vi anser att de presenterade nedskärningarna är förhastade och inte till medborgarnas fördel.
Vi understryker vikten av att lyfta fram och kartlägga nedskärningarnas långsiktiga konsekvenser. I internationella rankningar är Helsingfors universitet för tillfället det enda universitet i Finland som platsar bland de hundra bästa (QS-ranking, 2015). Det är uppenbart att de nedskärningar som nu planeras kommer att inverka negativt på dessa placeringar, vilket allvarligt kommer att försvåra högre presterande forskares förutsättningar för att stanna i Finland. Samtidigt kommer intresset för vårt universitet att sjunka bland internationella studerande och forskare.
Även de studerandes möjligheter att försörja sig själva är hotade. Nedskärningarna i studiestödet kommer i värsta fall att göra Finland till ett samhälle där endast barn till välbärgade föräldrar har möjlighet till utbildning. Den här utvecklingen innebär inte enbart bortkastade resurser för ett litet land, utan också ett slag i ansiktet för det nordiska jämlikhetsidealet.
Vi vill även lyfta fram universitetets kommersialiseringsutveckling. Å ena sidan nedmonteras vårt bildningsuniversitet. Vetenskapens autonomi försvagas genom att forskarnas och undervisningspersonalens resurser minskar och genom att det blir svårare att utöva forskning på egna villkor. Å andra sidan tvingas studerande underordna sig en ideologi personifierad av snabba examina där syftet inte längre är att utveckla sin förståelse och analysförmåga, utan att avlägga examina ”kostnadseffektivt”.
Det här försvagar studerandenas allmänbildning och kombinerat med osäkerheten inför den framtida arbetsmarknaden förorsakar det allt mera press och ångest hos studerandena. Vetenskapen kan ha ett kommersiellt värde, men framför allt har vetenskapen ett egenvärde och det bör ett demokratiskt samhälle värna om.
Universitetsnedskärningarna påverkar samhället på alla nivåer. Förutom att utveckla vetenskapen är det universitetets uppgift att utbilda kunnig arbetskraft för samhällets behov. Hurdan blir kvaliteten på den finländska journalistiken, medborgarorganisationernas arbete, beslutsfattandet, förvaltningen eller forskningen utanför universitetet i framtiden ifall regeringen gör det avsevärt svårare att utöva kritiskt tänkande?
Universitetsnedskärningarna kommer att ha en negativ effekt på Finlands framtid. Universitetsväsendet är ryggraden för en fungerande demokratisk stat.
Vi kräver att utbildnings- och universitetsnedskärningarna stoppas eftersom vi anser att regeringspartierna svikit sina vallöften på ett aldrig förut skådat sätt. Vi vill vara en del av en konstruktiv diskussion. Vi gräver inte ner oss i skyttegravar utan vi vill i stället bidra till att bygga ett mer rättvist och hållbart samhälle – ett samhälle där politiskt beslutsfattande baserar sig på högklassig forskning och inte på subjektiva uppfattningar och föreställningar.

Tuomas Hallamaa, Aino Jauhiainen, Sini Järnström, Inka Laisi, Katariina Pietiläinen, Liisa Tatti, Juuso Tommola

Sociologistuderande, ledningsgruppen för ställningstagandet