Många beslut fattas bakom skrivbordet

Äldreomsorg Tack till Ci Ahlqvist för insändaren (HBL 6.11) om de tio toaletterna och de tio damerna.
Reflektionen över de nya direktiven om åldringsvården har förvånat många av oss som är med i vårdsammanhang. Jag förstår mycket väl den goda tanken bakom ”en egen toalett i varje rum”. Men jag tror att beslutsfattarna ofta utgår från sina egna behov. Men sanningen är att det delas på toaletter i många olika sammanhang, och det utan att någon far illa av det.
Vi tar ett exempel: en familjs toalett används av mor och far, av barnen, av barnens kamrater, av vänner som är på besök ... På arbetsplatsen går vi utan att blinka till samma toalett som arbetskamraterna. På sjukhuset där min mamma bodde var det fyra damer i samma rum – och de delade toalett. Inget märkvärdigt med det.
Det kan vara att direktivet kommit av hänsyn till äldre människors rättigheter – men i så fall har det varit utan eftertanke och mening. Det vore nyttigt om de som bestämmer också besöker något av de många servicehemmen och delar livet där en stund. Det verkar vara alltför många beslut som fattas bakom skrivbord någonstans långt borta.
Kaikka Växby
Helsingfors