Hur täcks Fennovoima – och Esbo stad?

Samhälle Man undrar vart vi är på väg i Finland då man får höra att Fennovoima, som vill bygga ett ryskt Rosatom-kärnkraftverk i Pyhäjoki, täcks uppvisa att företaget nu är färdigt med vägbyggen och kalhuggning av över 100 hektar skog och bygger serviceenheter, fastän det ännu inte har fått byggnadstillstånd för projektet. Dessutom har Fennovoima utfört muddring i Bottenviken under en tidpunkt då muddring egentligen inte borde göras.
Samtidigt som Fennovoima får härja fritt bromsar byggnadsmyndigheterna i Esbo en ensamstående tvåbarnsmammas försök att bygga ett energipassivhus. Samma hus, från ett litet familjeföretag, har byggts på flera andra orter i Finland utan problem. I Esbo krävs alla möjliga undersökningar. Man vill att det skall användas skruvar som knappt finns på marknaden, planerarna har fel eller för gammal utbidlning med mera.
Fennovoima däremot vill uppföra en prototypreaktor som aldrig har byggts i väst. Vilka skruvar som används där och vilken utbildning ”planerarna” fått kommer man antagligen inte att ha en aning om. Ryska reaktorer får byggas hur som helst medan en vanlig medborgare utsätts för hårklyveri. Ett enplans energipassivhus torde väl ändå vara av mindre fara för samhället än ett kärnkraftverk som byggs av ett av världens största atomvapenföretag.
Vems intressen driver våra myndigheter? Är det ryska statens och de stora byggföretagens intressen som gäller? Vart har ärligheten och rättvisan – något som borde värderas högst i vårt land – försvunnit?
Magnus Weckström
Elektriker, Kyrkslätt