Tio toaletter och tio damer

Äldreomsorg Efter att ha besökt Apollohemmet nyligen tog jag kontakt med föreståndaren Johanna Börman-Långström för att fråga varför det endast bor tio damer på hemmet, fastän jag vet att behovet är mycket större.

Jag fick höra följande: Förut var Apollohemmet institutionsvård, hade plats för 30 behövande. Sedan köptes enheten upp av Attendo och nya lov måste ansökas i Attendos namn. Men Helsingfors stad ville inte längre upphandla och köpa institutionsvård, allt skall vara serviceboende!

Med nya ansökningar kunde då Valvira bestämma antalet platser enligt de nya direktiven! Varje rum bör ha egen toalett, en toalett utanför rummet i korridoren räknas inte. Endast tio rum har egen toalett, därav tio damer. Om nu Valviras representant hade besvärat sig med att besöka damerna på hemmet hade personen lätt kunnat konstatera att högst en (1!) av de inneboende ensam kan besöka toaletten, eller ens är medvetna om när hon borde besöka toaletten eller varför! Vad gör man då med en toalett på rummet?

Att det vidare stipulerats att all personal bör ha åtminstone närvårdarutbildning gör att det blir ekonomiskt omöjligt att fortsätta verksamheten! Varför man måste studera flera år för att kunna byta blöjor, läsa högt, hjälpa till att mata eller bara sitta och hålla i handen en stund och lyssna på samma historia oändligt många gånger, det förstår inte jag.

Klart att det måste finnas också utbildad personal, men studerande kunde gott knäcka extra och hjälpa till, ja om det bara var möjligt! Hur har det kunnat bli så här? Nu hotas damerna med vräkning från sitt hem, ja det är ett hem, vackert, ombonat, med en underbar personal.

Varför? Så här kan det ju inte få vara!

Ci Ahlqvist

Helsingfors