Vem kan hjälpa fattiga unga invalidpensionärer?

Samhälle Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP) skriver bra om pensionärers situation i Finland (HBL 29.10). Det finns omkring 1,5 miljoner pensionärer i Finland. Det är många som är invalidpensionärer, 2014 fanns det 232 475 invalidpensionärer i Finland. År 2014 fick ytterligare 21 247 människor invalidpension.

Det finns tusentals unga invalidpensionärer. År 2013 ökade antalet invalidpensionärer under 35 år med 3 459 personer, 2014 blev de 3 478 fler. Varje dag tillkommer ungefär tio unga invalidpensionärer som är under 35 år. De får i medeltal ungefär 770 euro per månad i pension. Det är alltså väldigt många sådana unga människor som kanske kommer att leva hela sitt liv i fattigdomen. Om regeringen minskar bostadsbidraget kommer de unga att ha det svårt att klara sig själva. Just nu behöver tusentals pensionärer, många unga, utkomststöd varje månad.

Det finns till exempel i Helsingfors några organisationer som hjälper människor som inte klarar sig själv, bland annat Diakonianstalten, men många unga invalidpensionärer behöver också statens hjälp. Det borde finnas mera rehabilitering så att unga invalidpensionärer kunde rehabiliteras till ett normalt liv. Sådana unga människor borde ha börjat arbeta och grundat familj men många kommer inte att ha möglighet att arbeta och de måste välja om de köper mat eller medicin.

Man kan tjäna 743 euro per månad samtidigt som man får pension och det kan vara en möjlighet att inte tvingas leva i fattigdom. Alla människor måste ha ett bra och trevligt liv i Finland och det måste göras mycket mera för att hjälpa sådana fattiga unga som just nu inte kan ta hand om sig själv. Alla människor i Finland måste känna att de är en del av samhället men det finns tusentals unga invalidpensionärer som inte kan göra det.

Mika Lille

Helsingfors