Det blir vått om fötterna

Malms flygplats Jag är mycket förvånad över att någon vill uppföra bostäder för 25 000 invånare på Malms flygplatsområde. Området är sumpmark och heter egentligen Tattarmossen och ligger i en stor kittelaktig grop, därifrån vattnet har svårt att dräneras. Vattnet och fukten stiger endast uppåt i form av fukt och dimma. Det är en riktig ”dimmornas dal”.

Det är helt enkelt ansvarslöst att utsätta invånare för mycket stora hälsorisker av bland annat hög fukthalt och förr eller senare risk för olika sorters mögelproblem med mera.

Det har sedan flygplatsen byggdes 1935 visat sig vara ytterst svårt att bemästra den sanka jorden. När man planerar att bygga bostäder på ett dylikt jordområde, gör man sig skyldig till något som påminner om uppförande av andra världskrigets koncentrationsläger där ingen skall må bra.

Man behöver inte vara arkitekt, byggmästare eller ingenjör för att förstå att den enda säkra byggrunden för ett hus på Malms flygplats är att bygga huset på en ponton som inte sjunker.

Jag har själv sett hur grunden för hangaren på fältets sydvästra hörn pålades med betongpelare 1968. Pålarnas antal var många, både bredvid varandra och på varandra.

Jorden lever och rör på sig hela tiden med den påföljden att man hela tiden kommer att ha stora bekymmer med husen. Ett gott exempel på hur man lyckats att med modern byggteknik bemästra läget är att bekanta sig med problemen kring de nya husen som är uppförda på grannområdet Fallkulla,  ellan flygplatsen och Dickursby-järnvägen. De nya Fallkullahusen är kända för sina söndersprickande konstruktioner, som just beror på tidigare uppräknade orsaker.

Om man bygger på Malmområdet får man förbereda sig på stora underhållskostnader som direkt påverkar boendekostnaderna. Det blir ingen billig affär! De enda som kan dra nytta av Malms bebyggande är politikerna och byggnadsfirmorna, men på bekostnad av kommande invånares hälsorisker.

Politikerna borde ställa sig framför spegeln och tänka om. Är det detta som de vill lämna eftervärlden!

Kurt Lindroos

Västerskog