Inte saliggörande

Lärarutbildning För att tillgodose huvudstadsregionens behov av klasslärare ämnar Helsingfors universitet inleda lärarutbildning på svenska vid sidan av den, som Åbo Akademi ger i Vasa. Man kan inte undgå att fråga sig om befolkningsunderlaget och lärarbehovet i Svenskfinland talar för två skilda utbildare. Och, framför allt, om konkurrensen mellan dem verkligen skulle höja undervisningens kvalitet mer än en samordning skulle göra?
Som ett argument för den kvalitet Helsingfors står för hänvisar universitetet till att alla lärarlärare i huvudstaden kommer att vara doktorer. Som doktor från Helsingfors universitet och pensionerad professor från Åbo universitet vill jag ändå framhålla att doktorstiteln inte i sig är saliggörande när det gäller förmågan att undervisa. Den är ett bevis på förmågan att forska, men inte nödvändigtvis på att undervisa.
Det känns märkligt att Åbo Akademi och Helsingfors universitet, som båda får en stor del av sin finansiering av staten, har råd att börja konkurrera om svenska utbildningsplatser. Någon god bild av samförståndet och organiseringsförmågan bland oss finlandssvenskar ger det definitivt inte åt dem som inom statsförvaltningen fattar finansiella beslut i undervisningssektorn.
Gustav Wickström
Professor emeritus, Åbo