Vindkraft ger skatteintäkter

Vindkraft I HBL (2.10) ingår två hela sidor om vindkraft där det skrivs en del felaktigheter som bör rättas till. Andan är för övrigt negativ i så måtto att det positiva får ganska litet utrymme. Ett grovt fel är att publicera en karta som inte stämmer angående antalet kraftverk. Exempelvis för Pjelax-Böle-området anges 61 kraftverk, det rätta är högst 39. För norra Kristinestad är det fråga om 21, inte 35 vindkraftverk. För hela Närpes 130 verk, inte 177.
Sonja Hellman skriver att någon fällt ett träd med ett örnbo. Rubriken är talande för andan i det hela: ”Havsörnarna överlistade fienden” när örnarna byggde ett nytt bo. Hur vet hon det när det finns exempel på att fågelfanatiker bygger bon här och där?
Forststyrelsens naturavdelning och NTM-centralen kräver att hela Pjelax-Böle-området förbehålls fåglar, fladdermöss, flygekorrar, ormbunkar, mossväxter med mera. Motivering är bland annat att det finns ett örnbo långt utanför området. Observera att dessa örnar söker sin föda västerut, bort från parken. Följande motivering är att det finns ett fiskgjusbo som inte använts sedan 2006, men man menar att det kan bli använt någon gång i framtiden varför vindkraft borde förbjudas.
I artikeln om det fällda trädet sägs att avståndet till stora rovfågelbon bör vara två kilometer. Vad ligger som grund för detta? Det finns ingen lag eller förordning som bestämmer detta avstånd, det är ett påhitt av just denna WWF-grupp. Den har nästlat sig in på centrala poster i statliga organ som är kända för sin landsbygdsfientlighet, till och med handelsjättarna Kesko och SOK följer dess röda listor.
Antag att om två örnbon fanns på strategiska platser på Pjelax-Böle-Kristinestads norra område, vars areal är cirka 6 000 hektar, så skulle inte en enda mölla få byggas därför att varje örnbo kräver ett cirkulärt skyddsområde med en diameter om fyra kilometer. Finns det någon människa som anser detta rimligt? WWF, Forststyrelsens naturavdelning, NTM-centralen och Sydbottens Natur och miljö kräver detta enorma intrång på den privata äganderätten.
Det är inte bara markägare som får dra nytta av denna stora investering på förnybar och miljövänlig energi som bolagen vill satsa kapital på.
Kom ihåg att exempelvis Närpes stad skulle, om dessa 130 kraftverk fick byggas, få cirka två miljoner euro per år i fastighetsskatt och skatt på markägarnas arrendeinkomster. Lokala företag skulle få betydande intäkter speciellt i byggnadsskedet och vid underhåll av vägar både sommar och vinter och  stadigvarande arbetstillfällen för servicen av kraftverken skulle skapas. Denna utbildning pågår redan på Yrkesakademin i Närpes. Allt detta bör inräknas som stora fördelar vid etablering av vindkraft, tyvärr intresserar det inte massmedierna.
Boris Sjögård
Närpes