Ingen orsak till jämmer hos ÅA

Lärarutbildning Nu, när Helsingfors universitet beslutat att gå vidare med klasslärarutbildningen i egen regi, reagerar Åbo Akademis företrädare, denna gång kansler Ulrika Wolf-Knuts (HBL 20.10) med en jämmer som inte till alla delar är klädsam för ett universitet.

Att efterlysa exakta siffror för hur många obehöriga lärare som just nu saknas i vilka kommuner är inte särskilt relevant. De kan variera beroende på pensioneringar, flyttning, längre sjukfrånvaro, moderskapsledigheter med mera. Rektorernas rapporter under långa tider om bristen på formellt kompetenta lärare borde räcka. De står knappast där och ljuger bara för att reta upp ÅA:s siffernissar.

Jag vill påstå att det inte alls finns en så stark motsättning mellan Österbotten och de sydligare regionerna där svenska skolor finns. Många österbottningar har barnbarn i söder som de gärna vill unna en god skola. Motsättningarna hittas nog närmast i kretsen kring ÅA:s pedagogiska fakultet, som är dödrädd för att HU skall ta över all svensk lärarutbildning och att Peffan i Vasa skall förtvina. Jag kan förstå rädslan, lite grann, för när lärarutbildningen flyttades upp till Vasa – av regionala skäl och inte utbildningspolitiska – inleddes den för Sydfinlands svenska skolor så negativa utvecklingen.

Omsorgen om de kommande HU-utbildade lärarnas arbetssituation skulle vara rörande om inte vargpälsen skulle glimta fram under lammskinnet. Varje ledigförklarad lärartjänst i Österbotten får många sökande. Av dem får bara en jobbet. I Österbotten jobbar många utbildade lärare inom helt andra branscher än inom utbildningen, vilket inte har gett anledning till tårar på ÅA. Att flytta till södra Finland har inte varit lockande men en god lärarutbildning förefaller att ge färdigheter för många typer av jobb. Väl så.

Utan att darra på manschetten slår sig Wolf-Knuts på bröstet över att Peffan har: ”under årtionden i Helsingfors gett obehöriga lärare behörighetsgivande utbildning”. Kanske har hon men inte vi andra glömt Peffans motstånd mot att utbildningen alls ges i Helsingfors.

Framför allt minns vi den famösa intagningsprocessen för ett år sedan då knappt halva kvoten studerande togs in och ÅA tyckte att ministeriets extra medel så där bara kunde flyttas upp till utbildningen i Vasa.

Det minst klädsamma i Wolf-Knuts insändare är den sedvanliga disktrasan i ansiktet på dem som söker sig till den behörighetsgivande utbildningen: ”vi vill väl ha lärarutbildade lärarbehöriga klasslärare, inte vem som helt med didaktisk påbyggnad?”

Kan man uttrycka ÅA:s förmenta samarbetsvilja för att åstadkomma behöriga lärare för hela Svenskfinland bättre än ÅA:s kansler i sin insändare? Knappast.

Gitta Dahlberg

Helsingfors