Kiva skola-projektet bara en belastning för skola och stat

Skola Största delen av de elever som går i skola har säkert någon gång varit med om en så kallad kivalektion. Klassen bygger pussel tillsammans och spelar kivaspel där man poängsätts utifrån hur bra man lyckas definiera mobbning. Detta är dock bara en del av kivakriterierna. Lärarna bär naturligtvis de ikoniska gula västarna och kivateamet ligger alltid i beredskap att gripa den elaka elev som upprepade gånger gömmer sin klasskamrats mössa inne på toaletten.

Hela 90 procent av Finlands skolor är registrerade användare av Kiva skola-programmet vars mål är att förebygga mobbning och främja tryggheten i skolan. Det är dock inget oskyldigt kostnadsfritt program, utan alla skolor måste betala en avgift. Programmet kostar även sin finansiär, det vill säga staten, en ansenlig summa pengar.

Som elev i en av Finlands skolor tycker jag det är oroväckande att vår skola, som befinner sig i en allt annat än stabil ekonomisk situation, spenderar sina pengar på Kiva skola. Faktum är att majoriteten av eleverna starkt ogillar programmet. På sin höjd betraktas kivalektionerna som en chans att undkomma någon jobbig matematiktimme. Under dessa lektioner framhävs enbart hierarkin i klassen ännu tydligare. Lekarna går ut på sådant som att hitta på indiannamn åt varandra, vilket ett mobbningsoffer aldrig någonsin skulle våga göra inför resten av klassen. De högsta i rangordningen härjar högljutt, medan resten av klassen sitter tyst, antingen för likgiltiga eller blyga för att engagera sig. Bortsett från dessa lektioner syns Kiva skolas ansträngningar inte på något konkret vis.

Man kan då fråga sig varför Kiva skolas enkäter hänvisat till så pass lysande resultat. Det är slutligen mycket lätt att bara fylla i en enkät på datorn. Om eleverna dessutom anser att Kiva skola är ett löjligt skämt som behandlar dem som småbarn är det självklart att ingen kommer att bjuda på sig själv och svara ärligt.

Det finns ingen tvekan om att Kiva skola är ett program som startats med endast goda avsikter, men det är tyvärr bara en ekonomisk belastning för både skolor och staten. Mobbning är en oundviklig del av människans natur. Om Kiva skola verkligen vill göra en skillnad borde de koncentrera sig på något slags program för blivande föräldrar; instruera hur man gör respekt och hänsyn till en integrerad del av barnens uppfostran. För oss kommer detta program för sent och är för ytligt. De mobbade förblir mobbade och mobbarna skrattar tyst åt detta naiva, ineffektiva program.

Emma Henelius

Studerande, Kimito