Vi kan inte låsa ut människor

Flyktingar Nytte Ekman skriver i sin insändare (HBL,15.10) att det nu blivit dags att stänga gränserna i och med det ökade antalet flyktingar som sökt sig till Europa. Ekman hävdar att Finland och EU gör ett fatalt misstag genom att hålla gränserna öppna.

Liksom rättigheten till fri rörlighet är även asylrätten än mänsklig rättighet. Finland bör hålla fast vid att respektera och värna om mänskliga rättigheter och flyktingkonventionens grundregel, som säger att var och en har rätt att få sin sak prövad individuellt. Ekman lyfter fram sin önskan om att myndigheterna målmedvetet skall börja gå igenom flyktingarna. Detta görs redan i enlighet med vår nationella lagstiftning och internationella avtal. Varje asylsökande behandlas individuellt, och ifall att kriterierna uppfylls beviljas personen ifråga asyl. Det är viktigt att de asylsökande som trots allt inte uppfyller alla kriterier inte blir svartstämplade. Dessa personer kan ha goda orsaker att fly sitt land, men som helt enkelt inte räcker till för att få asyl eller uppehållstillstånd på annan grund.

Ekman hävdar att största delen av de flyktingar som kommer inte fyller kriterierna för att beviljas asyl. Enligt den färskaste statistiken gjord av Europeiska kommissionen har 96 procent av syrierna, 84 procent av eritreanerna och 87 procent av de irakiska asylsökandena inom EU uppfyllt kriterierna och beviljats asyl.

Liksom många noterat sprids det en hel del felaktig information beträffande flyktingsituationen i samhället. Det är ytterst viktigt att hålla sig till trovärdig statistik gjord av seriösa instanser, i stället för att endast förlita sig på falsk information, känslor eller intuitioner.

En av de stora farhågorna som Ekman lyfter fram är att öppna gränser inom EU ökar på brottsligheten. Det är inte påvisat att brottsligheten skulle öka genom att hålla gränserna inom EU öppna. Det har gjort det enklare för kriminella ligor att röra sig mellan länderna, men det har trots allt inte varit ett problem för dem tidigare heller. Den finländska polisen har uppgett att man inte kunnat påvisa ökad brottslighet i och med att det ökade antalet flyktingar.

Då människor flyr sina hem på grund av krig, våld eller förföljelser är det inte bara lagar och internationella avtal som förbinder oss till att ta emot flyktingar. Det är även vårt moraliska ansvar att ta emot och hjälpa dessa människor. Vi kan inte låsa ut människor i nöd och hindra dem från att söka en trygg hamn.

Vi kan hålla våra gränser öppna och säga välkomna.

Eva Biaudet
Riksdagsledamot (SFP)