Experterna tas inte på allvar

Kärnkraft Ulla Klötzer skrev en bra faktaspäckad insändare (HBL 27.9) ”Atomkraften i Finland tål inte dagsljus”. Stämmer exakt.
Också jag såg det mycket fina tv-programmet MOT (TV1 14.9) där en finsk professorsgrupp inom energisektorn kom med mycket hård kritik mot Finlands fortsatta bygge av kärnkraft. Vi följer inte med utvecklingen av förnybara energier. Det kommer att stå oss dyrt.
Fastän vi vet att förnybara energier ger flera arbetstillfällen, blir billigare, går snabbare att bygga, är säkra för hälsan och förorenar varken luft eller hav tror fortfarande våra politiker och beslutsfattare på lobbarnas teorier. Vad är det för lobbare, vilken skolning har de? De är säkert köpta.
Man kan fråga sig varför folk skolar sig över huvud taget i många herrans år. Varför lyssnar man inte på verkliga experter inom energin? När det är fråga om kärnkraft tycks man nonchalera dem helt. Synd att inte MOT-programmet sändes innan kärnkraftsbeslutet i Pyhäjoki för Fennovoima manipulerades under bordet med Rosatom och Fortum. Skumma affärer där stor del av arbetskraften kommer från Ryssland. Tala inte längre om finska arbetstillfällen.
Det är aldrig för sent att ändra ett beslut som blir ödesdigert för vårt fosterland, vårt folk och vår miljö.
Marika Kuusakoski
Esbo