Regeringen gör renodlad högerpolitik!

Samhälle Regeringen har tagit som mål att sänka arbetskraftskostnaderna med fem procent och enligt dem är målet att skapa nya arbetstillfällen, samt öka Finlands konkurrenskraft. Efter att förhandlingarna med fackföreningarna strandade tog regeringen initiativet i egna händer och ämnar stifta tvingande lagar för att uppnå det tänkta målet med sänkta arbetskraftskostnader.
I sitt uppmärksammade radio- och tv-tal nämner Juha Sipilä två exempel på hur konkurrensgapet kan sys ihop, där det första går ut på att öka den dagliga arbetstiden med tre minuter, eller att slopa semesterersättningen. I åtgärdspaketet ingår också en sänkning av socialskyddsavgiften med 1,72 procent (staten förlorar 847 miljoner euro) för att öka företagens konkurrenskraft.
I regeringens verktygslåda ingår också en nedbantning av söndagstillägget samt en förkortning av semestern för de offentligt anställda som redan kämpar hårt med knappa resurser och mestadels låga löner. Regeringen vill också konkurrensutsätta offentlig service (sälja ut den offentliga verksamheten till multinationella riskkapitalbolag) i ökad grad vilket leder till ökad skatteflykt (vinsten går till skatteparadisen) samt en urgröpning av den offentliga ekonomin på grund av vinstbringande syfte.
Regeringen säger sig vara orolig över takten som Finland skuldsätter sig och säger att den inte vill skuldsätta de kommande generationerna. Det regeringen inte begriper är att den statliga ekonomin inte går att jämföra med människornas privata ekonomi. Det är inte meningen att en stat ska vara skuldlös. Regeringen borde oroa sig mera över vägnätet, infrastrukturen, de obefintliga satsningarna på förnybar energi och den förtvinande inhemska marknaden som står för över 50 procent av bruttonationalprodukten.
Jag är personligen övertygad om att vi inte kan spara oss ur den här lågkonjunkturen och att det krävs aktiv arbetsmarknadspolitik med investeringar i framtidsbranscher som miljövänlig teknik och förnybar energi.
Finlands regering kan inte vara så dum att den på riktigt tror på sin ekonomiska doktrin. Det måste finnas en dold agenda bakom regeringens handlande? Eller egentligen är inte agendan alls dold, den utgår i högsta grad från högerideologiska grunder.
Jag tror att regeringen använder lågkonjunkturen som orsak till att föra fram sin marknadsfundamentalistiska agenda vars syfte är att nedmontera välfärdsmodellen och bana väg för det neoliberala individualistiska synsättet på samhället där den offentliga sektorn har en minimal roll och finansmarknaden har den egentliga makten.
Kyösti Kurvinen
Styrelsemedlem, Finlands svenska socialdemokrater