Stoppa ryska kärnkraften

Kärnkraft När Fennovoima drog igång planeringen kring kärnkraftverket i Pyhäjoki öppnade företaget ett omättligt och avgrundsdjupt slukhål.
Ett slukhål som kommer att dränera det finländska samhället på ekonomiska och tekniska resurser och därmed på investeringsutrymme för billig, förnybar energi; ett slukhål som riskerar svälja fundamenten för gott liv vid vårt sköra innanhav: en politiskt stabil och säker region, med unik och ren natur.
Säkerhetsläget i norra Europa kommer att förändras om den ryska statens energi- och kärnvapenkoncern Rosatom tillåta bygga, äga (34 procent) och driva kärnkraftverket på Hanhikiviudde (anläggningen levereras enligt konceptet BOO – Build, Own, Operate).
Parallellt med att planerna på rysk kärnkraft i Pyhäjoki fortskrider höjs allt fler röster för ett svenskt medlemskap i Nato. Till exempel beslutade Centerpartiets stämma nyligen att göra en kovändning i frågan och driver nu, i likhet med Folkpartiet och Moderaterna, linjen att Sverige, tillsammans med Finland, bör söka medlemskap i den västliga försvarsalliansen.
Hur är det möjligt att många politiker och debattörer helt tycks bortse från den inbyggda målkonflikt som finns i att tillåta finsk-rysk kärnkraft vid Bottenviken, samtidigt som man argumenterar för svensk-finskt medlemskap i Nato?
Men om den ryska reaktorn i Pyhäjoki färdigställs, och om Sverige och, eller, Finland går med i det USA-dominerade Nato förvandlas Bottenviken till en infekterad konfliktlinje mellan två kärnvapenmakter. Den säkerhetspolitiska stabiliteten i regionen störtas ner i slukhålet.
Att kärnkraft innebär en extrem miljörisk står bedövande klart efter katastroferna i Tjernobyl och Fukushima. Säkerheten vid nya kraftverk är kanske bättre än vid gamla, men den alltjämt omöjlig att garantera: exempelvis kommer den ”mänskliga faktorn” alltid att finnas och de ökande politiska spänningarna i världen gör att risken för attentat och terror ökar.
Kärnkraft vid vårt grunda, slutna innanhav kommer även vid normal drift att innebära en betydande miljöstress på de marina ekosystemen, bland annat på grund av storskaliga muddringsarbeten, omfattande transporter, insug av stora mängder fisk och yngel i kylvattenintag, och de enorma volymerna uppvärmt, lågradioaktivt kylvatten som anläggningen kommer att spy ut.
Den unika och rena naturen riskerar även den att dras ner i slukhålet Fennovoima.
För kommande generationer, för säkerhet och miljö – stoppa Fennovoima från att bygga rysk kärnkraft vid Bottenviken.
Elisabeth Holmström
Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, Robertsfors, Sverige