Ambassaden står till tjänst

Finland Svar på Nora Mäkis insändare ”Försämra inte kompetensen” HBL (27.9).
En av de viktigaste uppgifterna för Finlands ambassad i Abu Dhabi är att främja Finlands och finländska företags kommersiella intressen både i Arabemiraten och i Quatar och Bahrain, där Finlands intressen bevakas från Arabemiraten. Ambassaden är en del av Team Finland där alla våra resurser, både i hemlandet och utomlands, mobiliserats för att så effektivt som möjligt stödja finländska företags internationalisering och export. Vår Team Finland-partner Finpro hjälper och handleder företag inom ramarna för sina resurser och ambassaden bidrar till arbetet med sitt kunnande. Vi har rott flera fina projekt i hamn och nya möjligheter finns i luften.
I Quatar har det finska näringslivets intressen främjats synligt under de senaste åren. Statsminister Jyrki Katainen och Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb besökte landet med en stor företagsdelegation 2013. Undervisnings- och kommunikationsminister Krista Kiuru besökte landet 2014. Ambassaden har också aktivt bidragit till att den finska skolan blev verklighet i Quatar. I flera olika sammanhang har Team Finland-nätverket utrett affärsmöjligheter i Quatar för finländska företag.
Det är också en av ambassadens viktigaste uppgifter att betjäna finländska medborgare. Vi är en liten och multinationell arbetsgemenskap och vårt mål är att garantera den nödvändiga service som finländare behöver utomlands. Det finns inte alltid en person som talar finska eller svenska i vår telefoncentral, men service på de språken finns nog att få. Vi erbjuder också konsulär hjälp på de inhemska språken åt alla finländare som råkat illa ut, sju dagar i veckan, alla tider på dygnet. Vi tar tacksamt emot all respons och vi försöker utveckla vår verksamhet också på detta område.
Ambassaden i Abu Dhabi har en egen webbplats som vi hoppas att finländare i regionen läser. På webbplatsen hittar man nyheter från Finland och information om ambassadens verksamhet. Ambassaden har också en Facebooksida och ett Twitterkonto där vi sprider information. Vi hoppas på en så stor följarskara som möjligt och önskar särskilt alla finländare i regionen välkomna!
På Utrikesministeriets webbplats hittar man mycket information om Finlands representation utomlands, inklusive ambassadernas rapporter. Det är inte bara ambassaderna, utan hela Team Finland-nätverket och de finländska företagen – och i själva verket varje finländare – som marknadsför Finland ute i världen.
Riitta Swan
Ambassadör 1.9.2015–
Abu Dhabi