Ingen trotsar naturlagarna

Vård Om man jämför Finlands nuvarande vårdsystem med andra länders är det svårt att finna orsaken till att våra politiker vill genomföra en oerhört kostsam vårdreform som kommer att resultera i en betydande reduktion av verklig vård. Jag utgår från att det inte kommer att finnas pengar att kompensera för den 15-procentiga försämringen av effektivitet som centraliserade vårdorganisationer resulterar i.
Det mest relevanta landet att jämföra med torde vara Sverige eftersom det är ett långsmalt land med glesbygd i norr och stora städer i söder. Ett förvånande faktum som man bör beakta är att Finlands befolkning är mycket sjukligare än Sveriges. OECD Health Data täcker 20 sjukdomskategorier. Finland är bland tre i topp inom fem kategorier och vi ligger som femte sjukligast totalt sett. Sverige ligger bland de tio sjukligaste bara inom en kategori, fritt översatt ”onödiga konsultationer”, och Sverige ligger på plats 19 totalt.
Antalet vårddagar per 1 000 personer är för Sverige hälften av Finlands. Trots dessa betydande ”fördelar ” för Sveriges del är kostnaden per invånare 30 procent högre än hos oss för de uppgifter som sköts av landstingen och 35 procent högre för specialistvården. Kostnaderna rimmar väl med att man har 32 procent mera vårdpersonal per 1 000 invånare.
Matematiskt är Finlands vårdsystem för sjukvården 2,5 gånger effektivare än Sveriges. Är det mot den bakgrunden klokt att starta en samtidig omorganisation och förändring av arbetssätten för 430 000 anställda. En 10-procentig reduktion av effektiviteten under omorganisationstiden resulterar i kostnader på fem miljarder euro vilket knappast räcker till eftersom den bestående effektivitetssänkningen teoretiskt är 15 procent. Politiker tror ofta att med ”stark politisk vilja” kan man trotsa naturlagarna, i detta fall sambandet mellan organisationens storlek och dess effektivitet. Det är ändå ingen som har lyckats.
Daniel Paro
Kvevlax