Inga fula ord i breven

Linda Sibelius HBL , ÖN (16.9) och VN (18.9) publicerade en intervju med dramatikern Sofia Aminoff om hennes pjäs Den älskande som har premiär på Svenska teaterns Nicken-scen i oktober. Teaterstycket handlar om Jean Sibelius ”mörkade” syster Linda.
Jag vill gärna tillägga några arkivbundna fakta om Linda Sibelius. Hon var en högtutbildad matematiker och matematiklärare. Hon insjuknade 40 år gammal, efter en missionsresa till Bizerte, Tunisien, möjligen i följderna av någon sjukdom från resan.
Hon var hela sitt liv varmt älskad av sina bröder och deras familjer. Om det vittnar otaliga brev till ”Högt älskade Syster” – också exempelvis Aino Sibelius talrika brev är djupt gripande. Brevväxlingen med familjerna fortsatte fram till Lindas död.
På den bild av mamma Maria med sina första barn Linda och Janne som vi känner, har Linda på ett grovt sätt avlägsnats av någon okänd person, antagligen för publicering under jubileumsåret 1935 (Sibelius 70 och Kalevala 100 år).
Linda Sibelius hade ett utmärkt sinne för ekonomi och understödde sina bröder både med gåvor och större lån. Pengarna för sjukhusvistelsen torde ha varit hennes egna. Enligt egen utsago blev hon alltid väl behandlad och hade brödernas och deras familjers stöd. På Lappviken och Nickby bodde hon ibland med yngsta brodern Christians familj.
Ordet ”satan” eller annat ”fult ord” i brevväxlingen syskonen emellan förekommer mig veterligen aldrig. Snarare var det hon som skrev att hon vid sjukdomsskov ”ibland vill säga fula ord”.
Gitta Henning
Helsingfors

Fotnot Skribenten sammanställde på 1990-talet Riksarkivets stora Sibeliusarkiv