Återta beslutet

Y-tåget Regeringen: ”Hmm ... vi behöver spara lite pengar ... vad ska vi ta? Lite söndagstillägg ... lönen på vardagshelger ... och ja, där kan vi ta en tågstation. Sjundeå är ändå så litet, vem bryr sig egentligen?”
Det verkar som om Juha Sipiläs regering endast räknar pengar. Ingen tänker på vad de beslut som fattas får för konsekvenser för den enskilda människan. Hundratals Sjundeåbor som regelbundet pendlar med tåg mot Helsingfors tvingas hitta en ny väg till jobbet, alternativt byta jobb eller flytta. Att ta bilen är besvärligt om man skall till Helsingfors centrum, och dessutom går det inte så lätt att utnyttja tiden i bilen till att jobba. Bussen till Kyrkslätt tar 40 minuter, då tåget tar 10 minuter, vilket leder till att arbetsresan förlängs drastiskt om man väljer bussen.
Vi är många som är beroende av en tågförbindelse till Helsingfors, och de växande bostadsområdena kring stationen vittnar om att många har räknat med att kunna pendla med tåg. De som nyss byggt ett hus i närheten av stationen har blivit lurade – den indragna stationen leder till att husets pris sjunker och kan bli svårsålt. Vem skulle vilja flytta till en kommun utan bra förbindelser?
Ett förslag till VR: Ta tillbaka beslutet att stänga stationen i Sjundeå och låt Åbotågen stanna här. Redan nu stannar ett av dessa fjärrtåg i Sjundeå, och restiden Helsingfors–Åbo förlängs endast med två minuter på grund av detta stopp. Detta skulle förhindra att vi och många andra skulle tvingas flytta från Sjundeå. Samtidigt skulle VR få biljettintäkter.
Anna Pomoell
Sjundeå