Vem är ansvarig för flyktingkrisen?

Flyktingar Troligen vet du att Ryssland har bistått Bashar al-Assad med vapen på ett avgörande sätt sedan Syrienkonfliktens början. Ryssland har använt sin vetorätt flera gånger i FN:s säkerhetsråd och på så sätt förhindrat att diktatorn blir ett fall för Internationella brottsmålsdomstolen. Men vet du också att många europeiska länder indirekt eller direkt stöder diktatorer i Mellanöstern, att de är betydelsefulla militära handelspartner och säljer vapen till exempel till Saudiarabien?

I juni, under den nya egyptiska diktatorn Abdul Fatah al-Sisis besök i Berlin, säkrade Siemens AG ett kontrakt värt åtta miljarder euro för att bygga gas- och vindturbiner i Egypten. Det här är den enskilt största affären någonsin mellan Tyskland och Egypten. Att ta emot al-Sisi och göra affärer med hans regering innebär att erkänna honom som president och bekräfta hans internationella status. Det är också att strunta i att al-Sisi tog makten genom en militärkupp och att han sedan dess har styrt Egypten med militär despotism.

Många, speciellt invandringsmotståndare och främlingsfientliga, känner till detta men vänder bort blicken. Andra prioriterar ekonomiska fördelar framför solidaritet med de förtryckta i Mellanöstern. För dem som prioriterar pengarna är livet en affärstransaktion, inget mer. Och de som flyr krigen till Europa önskar att affärsmännen och politikerna hade hållit sig borta från Mellanöstern.

Jag tror att flyktingkrisen har skapts av år av exploatering och krig, av samarbetet med och stödjandet av diktatorer. Vissa påstår att inte alla flyktingkriser är skapade av väst utan också av islamska terrororganisationer som IS. Det här stämmer inte. IS, som har utsatt irakier och syrier för mord, tortyr, prostitution och andra fruktansvärda övergrepp, uppstod efter att de syriska och irakiska regimerna, stödda av Ryssland, USA eller västländerna, gjort sig skyldiga till massmord. Omvärldens tystnad är en bidragande orsak till IS uppkomst.

Vi borde ha en riktig diskussion om Europas roll. Det handlar inte enbart om ansvar. Det handlar också om känslor och solidaritet. Jag menar inte att vi ska ha skuldkänslor, men låt oss ha en ansvarskänsla. Jag tror inte på en kollektiv skuld – ett finländskt barn bär ingen skuld – men det är dags att bära ansvaret och se saker som de är. Flyktingarna är en del av vår värld och det har konsekvenser för våra liv. Om vi vänder dem ryggen kommer deras strävan och utmaningar att fortsätta finnas i världen och deras situation kommer att fortsätta vara orättvis.

Vad har Libanon och Pakistan gemensamt, förutom att vara muslimska länder och höra till Mellanöstern? Enligt FN är de bland de länder som tar emot flest flyktingar. I Pakistan finns 1,6 miljoner afghaner och Libanon, med en befolkning på 4,5 miljoner, hyser två miljoner syriska flyktingar.

Är Pakistan och Libanon är skyldiga till flyktingkrisen i Syrien och Afghanistan? Nej, det är de inte. Min känsla efter att ha lärt känna libaneser och pakistanier är att de inte har skuldkänslor men en ansvarskänsla eftersom afghaner och syrier hör till deras värld. Dessutom har bägge länder skrivit under FN:s flyktingkonvention.

Flyktingar är vanliga människor. De behöver en lugn och säker miljö. Länder som skapar flyktingar saknar ett rättssystem som människor kan förlita sig på. Om vi inte tar vårt ansvar och jobbar för att minska flyktingarnas lidande kommer de att fortsätta riskera sina liv på väg till andra länder, eller fortsätta leva ett eländigt liv under oacceptabla förhållanden i flyktingläger. Om vi inte pressar våra regeringar att sluta samarbeta med eller sälja vapen till diktatorer i Mellanöstern kommer flyktingarnas lidande aldrig att upphöra.

Livet är något större än personlig tillfredsställelse och lycka; det är också solidaritet, medkänsla och ansvar.

Osama al Aloulou

Åbo