FFC:s språkrör?

Samhälle Med hänsyn till fredagens ledare (HBL 18.9) kommer man på tanken att Yrsa Grüne skulle bättre göra sig som ett språkrör för FFC än som ledarskribent. Hon har tydligen inte lagt märke till de hittills strandade underhandlingarna om ett samhällsavtal då hon tycker att statsminister Juha Sipilä vill förbättra landets konkurrenskraft endast genom diktat. Ännu i dag är FFC, redan innan ens några nya diskussioner kunnat öppnas, emot att det skulle gälla en sänkning av produktionskostnaderna med fem procent. De två andra löntagarorganisationerna är på en annan linje.
Såsom Heinz Ramm-Schmidt skriver (HBL 18.9) kämpar regeringen, med Sipilä i spetsen, för medborgarnas bästa. Att kalla Sipiläs tal till folket något som vi förhoppningsvis behövde uppleva sista gången är att ställa sig emot regeringen i dess strävan att nå resultat, trots drabbningen med dem som inte ser vad som är ansvarslöst och vad beslutsamt när det gäller ställningstagandet till att genomföra behövliga avgöranden. Statsministern har uttryckligen bett om förslag som gör det möjligt att inte behöva försämra till exempel sjukskötares och brandmäns inkomstnivå såsom det är utsatt i regeringens förslag.
Harry Blässar
Helsingfors

Svar Lösningar nås vid förhandlingsborden, inte på gator och torg – men inte heller genom diktat uppifrån.”, skrev jag. Adressen är alla parter, om inte Harry Blässar förstod det.
Yrsa Grüne
Ledarskribent, HBL