Vem betalar 120 euro/MWh?

Energi Minister Olli Rehn har tydligen bestämt sig för att tidigare regeringars beslut om inmatningstarifferna för vindenergi inte ändras. Redan de direkta kostnaderna för tarifferna kommer att kräva cirka fyra miljarder euro i skattepengar med nuvarande prisnivå. Greklandslånen har fått mycket kritik men de helt omotiverade och onödiga utgifterna i samma storleksklass för vindkraft får passera nästan obemärkt. Detta trots att det finns möjligheter att Greklandslånen återbetalas, medan tariffpengarna är förlorade för evigt. Men varför snåla så länge regeringen inte hittar andra utgifter.
Våra professorer är mycket duktiga åtminstone på sina specialområden. Några av dem som valt den gröna linjen är dessutom utstuderat smarta och förstår att utnyttja branschens hysteri till att själva bli berömda kändisar. De har också lyckats aktivera supportrar, exempelvis Patrik Holm, som i motsats till mig förstår sig på energimarknaden. Som VD för bolaget Mervento lyckades han bygga en mölla i Sundom för 40 miljoner euro, nästan det tiodubbla marknadspriset.
Jag i min okunskap om marknaden hade nog trott att det vore omöjligt att utan vidare slå exempelvis danska Vestas som redan i mitten av 2012 levererat 47 335 möllor. Jag känner heller inte till vem som enligt Holm skulle betala 120 euro per MWh då hushåll kan köpa elenergi för 43,5 euro året och dygnet runt.
Erik Uppstu, Siivikkala