ÅA behöver modernare tag

Studier I en insändare publicerad i Helsingin Sanomat (24.8) beskriver studerandena Antti Ahonen och Johanna Malinen studierna vid Helsingfors universitets statsvetenskapliga fakultet. Studenterna beskriver sina studier som relativt enformiga; kurserna går ut på att plugga böcker till tentamina. Andra inlärningsformer är av underordnad betydelse.
Efter att ha läst Ahonens och Malinens insändare kan jag som studerande vid statsvetenskapliga fakulteten vid Åbo Akademi tyvärr konstatera att studierna vid ÅA förlöper på precis samma sätt. Studierna i statskunskap genomförs i huvudsak enbart genom att läsa och nöta in tentamenslitteratur för respektive kurs. De få föreläsningar kurserna har blir lätt föreläsarens monolog där interaktionen med studeranden saknas totalt. 
Jag vill dock inte enbart rikta kritik mot undervisningen, utan i stället försöka förnya den. Att endast läsa tentamenslitteratur utantill är verkligen inte det effektivaste inlärningssättet för någon. Det ger heller inte det kritiska och breda tänkandet som universitetsstudier skall ge. Studieämnet är ju faktiskt statskunskap – politik, där såväl debatt som diskussion är centrala företeelser.
Inlärnings- och tentamensformerna skulle må bra av att förnyas med hjälp av diskussioner och arbeten i grupp, fallstudier och muntliga framträdanden. Teorin och litteraturen skall ligga till grund för kunskapen, men böckerna och utantilläsning får inte vara den huvudsakliga inlärningsformen.
Jag efterlyser även ett bredare samarbete mellan yrkeslivet och universitetet. Med hjälp av gästföreläsare och rekryteringsprogram kunde studerandena få en inblick i vad de efter avklarade studier kunde jobba med. Det skulle också tvinga Åbo Akademi att utveckla sig enligt det vad dagens och framtidens arbetsliv kräver och kommer att kräva. Det är universitetets mest centrala uppgift, att utbilda kompetenta, kritiskt tänkande och samarbetskunniga, framtida arbetstagare. Modernare tag, ÅA!
Carl von Knorring
Politices studerande, Åbo