Invandring kan bidra till en kosmopolitisk identitet

Europa I en värld där en stor del av politiskt beslutsfattande härleder sina orsaker från globala eller internationella företeelser måste mekanismer för globalt och internationellt beslutsfattande utvecklas. En del av det arbetet byggs på identitet, samhörighet och solidaritet över gränser.

Tänk på eurokrisen. Den monetära unionen hotas av undergång på grund av ekonomiska obalanser mellan underskotts- och överskottsländer. Gentemot resten av världen har euroländerna inget märkvärdigt underskott. Underskotten är mellanstatliga. De blir ett problem då det fattas en överstatlig enhet som balanserar invärtes obalanser mellan euroländerna.

På sätt och vis är Finland en ”överstatlig enhet”. Finlands ekonomi hotas inte av undergång även om glesbygden i norra och östra Finland har fler pensionärer och arbetslösa än sysselsatta personer. Och folk i Vanda- och Helsingforstrakten lånar inte pengar till glesbygden för att täcka dess underskott och kan inte tvinga dristiga ekonomiska reformer på dem. Så kan tyskarna göra mot greker. Och hela eurons existens hotas av unionens inbördes obalans.

Genom Lissabon-avtalet tog EU några viktiga steg mot en starkare union. En överstatlig fiskal union fattas dock fortfarande. Trots decennier av integration strävar medlemsländerna fortfarande mot mer integration.

Ett koncept som förklarar en del av motviljan är identitet. Koncept förklarar både den vördnad som staterna åtnjuter och den misstro som unionen ofta bemöter. Enligt John Jay, en av författarna till The Federalist, var den amerikanska unionens stater lyckligt lottade då deras befolkning delade religion, pratade samma språk och hade samma förfäder. The Federalist skrevs av Jay, Hamilton och Madison för att få stöd för grundandet av Amerikas förenta stater. Européerna har också haft sina federalister, som Rickhard Coudenhove-Kalergi eller Jean Monnet, men en historisk känsla av samhörighet kolliderar med lång historia av krig och nationell självupprymdhet.

Behovet av en starkare union kan ändå framläggas även för européerna. Lösningen till eurokrisen är en fiskal union, man kunde ha en mycket mer omfattande EU-budget. EU kunde beskatta befolkningen och därmed få medel till att föra över till exempel Tysklands budgetöverskott till Greklands underskott. Mera EU måste dock understödjas av en starkare internationell eller europeisk identitet vars styrka inte utplånar, men omdefinierar och underställer sig den nationella identitetens kraft.

Invandring kan bidra till att forma en kosmopolitisk identitet. Vad som behövs är tillfällen och omständigheter som skapar förtroende och vänskapsband mellan personer med olika bakgrund. Även Impivaaraborna bör få arbets-, skol- och hobbyrelaterade kontaktytor med nya eller blivande finländare. Således måste invandring och flyktingpolitik åtföljas av en aktiv integrationspolitik. I ett segregerat samhälle stärks den nationella identiteten och Sannfinländare och Sverigedemokrater träder fram som valvinnare.

En kosmopolitisk identitet handlar inte om enbart europeiska affärer för inte bara europeiska öden är hopbundna. Människosläktet bor på en planet vars resurser är begränsade, men dessa nyttjas mestadels av en rik minoritet i västvärlden. Det hörs redan utrop från världens fattiga miljarder människor för en jämn (eller jämnare) fördelning och rätten att uppnå en västerländsk nivå av materiellt välbefinnande.

Vi kan öppna gränserna till Europa och förbereda oss inför en ankommande värld av internationell solidaritet och globalt samstyre, understödd av en kosmopolitisk identitet.

Stänger vi gränserna får vi också lov att förbereda oss inför växande konflikter där resultatet hänger på den skiftande balansen i ekonomisk, militär och demografisk styrka mellan väst och resten av världen. Vi lägger grunden till morgondagens globala konflikter, som Sverigedemokrater eller Sannfinländare inte kan hoppas finna svar på.

Kunde inte flyktingarna hjälpa oss i att bygga upp samhörighet och solidaritet över gränserna?

Marko Juutinen

Doktorand i statsvetenskap
Tammerfors universitet