Fri avtalsrätt?

Samhälle Lauri Lyly anser att regeringens förslag skrotar den fria avtalsrätten (HBL 9.9). Emeritus professor Kari-Pekka Tiitinen ondgör sig över regeringens förslag att sänka bland annat söndagstillägget (HBL 10.9). Tiitinen babblar om tak för tilläggen som man inte skulle kunna överskrida medan men i samma tidning kan läsa att det i regeringens förslag inte finns något som hindrar arbetsgivaren att betala högre ersättningar.
Tiitinen ser det som problematiskt att man vill, i lagen, skriva in paragrafer som skyddar arbetsgivaren. Arbetsavtalslagen har allt efter vår levnadsstandard har stigit i Finland fått rödvinstänk på sidorna. Finns det någonting som säger att arbetsgivaren måste vara laglös? Är det frågan om fri avtalsrätt när lagen tvingar en att betala tillägg på 100 procent fastän det inte skulle finnas ekonomiska förutsättningar för det? Är det fri avtalsrätt när facket med förödande strejker tvingar arbetsgivarsidan att gå med på villkor som kunden inte vill betala för, eller när kollektivavtal förhindrar lokala avtal?
I år får människor sparken i en fart på cirka 30 personer per dag, det vill säga 1,25 personer per timme. Medan VR:s tåg står stilla på fredagen klockan 6-18 får i medeltal 15 personer kängan. Var är solidariteten? Vem tänker på dem som berörs av samarbetsförhandlingarna och vem tänker på de 232 000 som redan är arbetslösa?
Alltid när vi jobbar skall vi komma ihåg att det är en kund i andra ändan som gör vårt arbete möjligt. Om kunden inte vill betala det vi begär är vi utan jobb. Och varför skulle han? Hur mycket av din vardag är inhemsk?
Dan Paul
Åkare, Esbo