Nej till medlemskap

Nato Under sommaren har Nato fortsatt att förstärka sina baser i bland annat Baltikum där även amerikanska truppförband deltagit i manöver. USA och några EU-länder har fortsatt med sina ekonomiska sanktioner. Motiveringarna? Jo, Ryssland förstärker sin militära kapacitet och för krig i Ukraina.
Det är på sin plats att citera ett uttalande nyligen i Anna-Lena Lauréns intervju med ryska utrikesministeriets nya talesperson Marija Zacharova: ”Om Ryssland verkligen krigade i Ukraina – kan ni ens föreställa er vad som skulle hända med den ukrainska armén?” Men Ryssland är inte intresserat av att invadera Ukraina. Vad är det då som tvingar USA att överallt visa upp sin militära styrka? Lusten att behärska världen? Krig, ockupationer, upplösning av all administration har skapat kaos, inbördeskrig, flyktingströmmar. De sistnämnda drabbar nu Europa.
Drönarkriget mot IS har haft motsatt verkan. Men inte bara krig skapar flyktingar. Det gör även internationella storbolags utnyttjande av fattiga länders naturtillgångar. I flera afrikanska länder utnyttjas skolbarn som gruvarbetare. Men det finns många exempel på att livet inte är lätt även i USA.
Hur står det till i Finland? Vad oerhört många saknar är framför allt en erfaren, kunnig och utomlands erkänd utrikesminister. Men andra ord Erkki Tuomioja. Vår nye man på posten föredrar att på många frågor svara ”no comments”. Kanske bättre så än att blotta sina personliga åsikter, som långt ifrån alltid sammanfaller med Finlands linje.
När regeringen Sipilä bildades föredrog Centerpartiledningen sannfinländarna framför socialdemokraterna i förhoppning om att de förstnämndas ställningstaganden skulle försvaga och splittra deras parti. Strategin kan lyckas, men borde inte landets intressen ställas främst? Inga kommentarer eller misslyckade svar ger inte utomlands en bra bild av hur landets utrikespolitik sköts. Tänk bara på frågan ifall ett Natomedlemskap aktualiseras i Sverige, och därigenom även hos oss.
Sverige och Finland kan idka militärt samarbete, men medlemmar i USA-ledda Nato skall de två länderna absolut inte bli. Redan medverkan i Natomanövrer inom vårt territorium i vår geografiska närhet är inte detsamma som att vara ett militärt alliansfritt land.
Carl Fredrik Sandelin
Helsingfors