Ligger Finland för avsides?

Samhälle Vad har hänt med Finlands näringsliv? Jag minns en tid då vi var omåttligt stolta över vårt industriella kunnande allt från papper och mobiler till metall, maskiner, porslin och glas. I dag finns just inget kvar. Wärtsilä gör sina motorer i Italien, Nanso och Marimekko sina kläder i Estland och Asien. Nokia har utplånats. Gruvdriften i Outokumpu och Talvivaara har rasat ihop.  Nu skall också Arabia i Helsingfors läggas ned.
Fiskars köpte fabriken och nu är det historiska och för Finlands konstindustriella rykte så viktiga varumärket gången. Var ligger orsakerna? Är industriledarna och aktieägarna för snikna? Går vinstens storlek framför det nationella intresset av arbetstillfällen? Har vi helt enkelt inte tillräckligt kunnande både i ledningen och på verkstadsgolvet för att driva en produktion och sälja produkten? Finns det inte nog kapital till utvidgning och innovation? Är arbetets, råvarornas och energins pris för högt? Ligger Finland för avsides? Eller allt på en gång?
Sipiläs regering försökte företagsmässigt, inte politiskt, åtgärda arbetskraftkostnaderna med ett samhällsfördrag. Facket sade nej, fel procedur. Nu förestår strejker med resultatet att förutsättningarna för en stabil produktion torpederas. Investerarna flyr, enheter läggs ner, det arbete facket vill försvara flyttar utomlands. I slutändan minskar medel tillgängliga för att upprätthålla samhällsfunktionerna, vilket drabbar de obesuttna, arbetslösa och sjuka. President Sauli Niinistö framförde sin oro över utvecklingen och uppmanade alla att avstå från umbärliga förmåner och privilegier tills situationen stabiliserats.
Nniinistö behärskar ekonomin. Men medierna försöker nu på alla sätt piska upp stämningen mot regeringen. Grupp efter grupp ”kämpar” på gator och torg med skrän och banderoller för sina ”rättigheter”. De två Yle tv-kanalerna är speciellt effektiva med att ge dem röst. Finland splittras i tävlande intressegrupper.
En gammal visdom säger: ”Eniga vi står, söndrade vi faller”. Greklands situation visar hur litet andra länder är villiga att hjälpa ett land i nöd. EU räddade sina banker, inte grekerna på gatan.
Finlandssvenskarna har haft rykte om sig att kunna driva företag, skapa arbete och förmögenheter. Det kommer nu an på SFP och HBL och andra medier att visa att fosterlandets väl går framför liberal grön oppositionspolitik. Regeringen behöver även finlandssvenskarnas hjälp.
Peter Elg
Filosofie licentiat, Vanda