Missuppfattad uppgift

Regeringen Statsminister Juha Sipilä och hans regering tycks helt ha missuppfattat sin uppgift. Regeringens uppgift är att övervinna den ekonomiska krisen, inte arbetstagarna. Att genom lagstiftning begränsa avtalsfriheten är ett extremt tilltag vars grundlagsenlighet kan ifrågasättas. Samtidigt raserar man den avtalskultur som lyft Finland till den välfärdsstat landet är i dag. Ironiskt nog sker detta samtidigt som riksdagen behandlar det senaste beviset för en fungerande trepartism, pensionsreformen.
De slopade FPA-avgifterna (2010) och den sänkta samfundsskatten (2014) skulle skapa tusentals nya jobb. Var är de? Trots att ingen effekt har kunnat påvisas fortsätter man i samma spår och vill nu sänka socialskyddsavgifterna. Visst kan detta vid första anblick låta bra men finansieringen sker genom att man försämrar socialskyddet i en tid då det som mest behövs.
Med den ekonomiska krisen som täckmantel fortsätter den borgerliga regeringen nu att montera ner det finländska välfärdssamhället. Understödda av de självutnämnt konstruktiva oppositionspartierna SFP och KD fortsätter man med den av ledande ekonomer utdömda nedskärningspolitiken och den negativa spiralen fortsätter.
Socialdemokratins alternativ till anpassningsåtgärder utgår från deltagande i talkot enligt betalningsförmåga. Det är de arbetslösas arbetstid som behöver utökas, inte arbetstiden för de som redan har ett jobb. Genom att betala arbetslöshetsskyddets grunddel till den som anställer en arbetslös med avtalsenlig lön skulle det bli lättare att sysselsätta arbetslösa. Förslag som för oss längre tillbaka till klassamhället ser inte jag som konstruktiva.
En flexiblare arbetsmarknad behövs men den utveckling som har skett kan inte leda till längre arbetstider. Tvärtemot behöver arbetet fördelas jämnare. I samband med en sådan fördelning borde även det jobb som görs inom tredje sektorn beaktas. På detta sätt kunde exempelvis barnens fritidssysselsättningar koncentreras till skoldagens slut.
Viktor Kock
Ordförande, FSD Österbotten