Regeringen är ofosterländsk

Samhälle

I den ekonomiska politiken, näringslivspolitiken och landsbygdspolitiken hittar jag ännu goda saker även om takten i reformerna inte är den utlovade. Däremot ökar min förtvivlan dag för dag när det gäller regeringens värdegrund, syn på människovärdets okränkbarhet och den bild regeringen ger av vårt fosterland.

Människor drunknar i tusentals på flykt undan krig medan sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo har mage att kalla dem välfärdssurfare.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Olli Immonen manar till strid mot mångkulturalism, en av Finlands största stoltheter. Ordförande för det näst största regeringspartiet Timo Soini tiger. Människor drunknar i tusentals på flykt undan krig medan sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo har mage att kalla dem välfärdssurfare. Hon ifrågasätter både deras motiv och deras rätt att söka asyl. Hennes partiordförande och Finlands utrikesminister Timo Soini undviker att ta ställning. Sannfinländarnas arbetskarl Matti Putkonen svartlistar politiska motståndare, journalister och forskare eftersom det som är tillåtet för Sannfinländarna tydligen ska förbjudas för andra. Soini tiger.

Nu när läckor från EU-kommissionen låter förstå att man planerar att i snabb takt flytta 100 000 asylsökande flyktingar från de utfattiga syd- och östeuropeiska länderna passar det plötsligt sig för utrikesministern att uttala sig. Enligt Soini är förslaget outhärdligt och han tar till brösttoner då han hänvisar till EU:s regelverk!

På president Paasikivis minnesmonument står det ”All vishets begynnelse är att erkänna fakta”. Det är hög tid för både Sannfinländarna och Finlands utrikesminister att erkänna fakta. Människor i miljontal flyr krig med livet som insats. De drunknar på riktigt. Barn och kvinnor kvävs ihjäl i lastbilar medan Finlands utrikesminister hänvisar till EU:s regelverk. Samma regelverk som han hittills har hånat i otaliga inlägg i riksdagsdebatten under mina drygt åtta år i Finlands riksdag.

Jag tycker att detta är outhärdligt och djupt ofosterländskt. När bonden Paavo äntligen lyckades med skörden och hans fru ville leva livets glada dagar vet vi alla vad Paavo sa: Blanda du till hälften bark i brödet, ty förfrusen står vår grannes åker.

Det är det finländska sättet. Ta rodret, statsminister Sipilä!

Mats Nylund,
Riksdagsledamot (SFP)