Ny Tids chefredaktör Janne Wass (till vänster) och kolumnisten Mikael Sjövall.

Hitta inte på, Sjövall!

På HBL:s insändarspalter pågår en het debatt om den finlandssvenska identiteten. Det började med en reflektion som Janne Wass skrev på Facebook i somras. Mikael Sjövall reagerade på formuleringarna i en kolumn i HBL den här veckan.

Janne Wass insändare i dagens tidning:

Modersmål I dag-kolumnisten Mikael Sjövall (HBL, ÖN 1.9) tillskriver mig åsikter jag inte har. Jag skulle antagligen låta saken bero om det inte var för att Sjövall uttryckligen lyfter fram dessa åsikter som representativa för den finlandssvenska vänsterrörelsen och för mig som chefredaktör för den finlandssvenska vänstertidskriften Ny Tid.

Enligt Sjövall har jag på Facebook skrivit att mitt svenska modersmål är en femtonde rangens fråga i mitt identitetsbygge. Han skriver: ”’Det är mycket viktigare för mig att jag är feminist och människorättskämpe än att jag är svenskspråkig’, skriver Wass”. Detta är en fullkomlig felcitering. Jag har aldrig skrivit det, och Sjövalls felcitering görs speciellt grov av att han sätter den inom citationstecken.

Mitt Facebookinlägg från den 11 juli handlade (i all sin korthet) om huruvida jag använder svenska eller finska på stan, och jag konstaterade att jag ibland syndar i fråga om svenskan, för att mitt modersmål, den del av min identitet som formas av att jag är finlandssvensk, inte alltid är det allra viktigaste i alla situationer. Jag radade upp ett antal faktorer som formar min identitet, som att jag är ”en tjock, vit man med långt hår och skägg”, journalist, vänstersinnad, feminist, Dalsbruksbördig, bror, son, gillar hårdrock och kultur etcetera. I vissa situationer, skrev jag, är dessa faktorer mer relevanta än att jag är finlandssvensk, och jag ser inte idén med att lyfta upp språket som min främsta identitetsmarkör i alla situationer.

Jag skrev: ”Finlandssvenskheten är en del av min identitet, men inte den enda eller den viktigaste.”

Jag skrev inte att finlandssvenskheten är mindre viktig än något annat. Det är en del av min identitet, lika viktig som mycket annat. Jag hade inte heller chutzpah nog att kalla mig för ”människorättskämpe”, men om Sjövall tycker att jag är det, är jag naturligtvis smickrad.

Jag diskuterar mycket gärna svenska frågor och Svenskfinlands framtid med Sjövall. I väntan på det skulle jag ändå föredra om han, då han citerar mig, skulle hålla sig till vad jag verkligen skrivit och inte hitta på felaktiga citat för att stöda sin ståndpunkt.
 

Janne Wass
Chefredaktör, Ny Tid

Mikael Sjövall svarar:

Citatet var tänkt att fungera som en resumé av ett långrandigt resonemang som Janne Wass gav uttryck för. På tisdagen skrev Wass på Facebook att citatet var fel men att andemeningen var rätt. Nu har han ändrat sig. Det är svårt det där med åsikter. I synnerhet om man som Wass försvarar rätten att köra sitt race som finlandssvensk kameleont så att man ena stunden framhäver sin etniska identitet och i den andra skyler över den av opportuna skäl.

Mikael Sjövall
I dag-kolumnist

Här kan du läsa Janne Wass ursprungliga reflektion på Facebook. 

Och här kan du läsa kolumnen som Mikael Sjövall skrev i HBL. 

Wass tangerar ämnet i Ny Tids webbledare på fredagen.