Finland behöver inte kärnkraft

Energi Enligt Jarl Ahlbeck (HBL 26.8) kräver klimatpolitiken nya kärnreaktorer. Även om Ahlbeck inte specificerar hur många anläggningar det skulle vara frågan om och huruvida Olkiluoto3 och Fennovoima 1 räknas som ”nya” i detta resonemang, kan tesen ifrågasättas. Klimatpolitiken kräver ingalunda en utbyggnad av kärnkraften.

Vårt samhälle behöver energi i olika former för att fungera. De viktigaste energiprodukterna är el, värme och bränslen för fordon. Samtliga kan produceras med energi från förnyelsebara källor. Runtom i världen pågår en verklig energirevolution: Fossila bränslen och kärnkraft är på tillbakagång.

Kostnaderna för att producera el med vindkraft och solpaneler har sjunkit snabbt. Stora kraftverk drivs i dag med gas som tillverkas av avfall och olika slags biomassa. Vi har verkligt goda förutsättningar för det också i Finland. Torven är dock som känt det allra sämsta bränslet ur klimatperspektiv.

Varm inomhusluft och varmt bruksvatten är grundläggande förutsättningar för civilisationen här i Nordeuropa, men för såväl uppvärmning av småhus som för produktion av fjärrvärme för tätorter kan man använda energi från förnyelsebara källor. Värmepumpar som utnyttjar jord- eller bergvärme minskar elkonsumtionen med två tredjedelar jämfört med direkt el. Pellets och flis av biomassa eller biogas kan användas både i stor och i liten skala. Klabbar är ett bra komplement till värmepumpar under de kallaste månaderna. Solfångare ger både varmvatten och värme under en stor del av året. Ju fortare vi fasar ut direkt eluppvärmning av hus, desto snabbare frigör vi elproduktionskapacitet för bioraffinaderier, datorer och operationssalar etcetera.

Även trafiken kan ställas om till en värld utan kärnkraft och fossila bränslen. Det är ännu för tidigt att säga om Finlands framtida trafiksystem kommer att domineras av flytande bränslen, bränslen i gasform eller av eldrivna fordon, men samtliga går att producera med förnyelsebara källor. Tekniken finns redan i dag.

Det viktigaste är självfallet att sluta slösa med energi. Det gäller såväl industrin, servicesektorn som hushållen. Och det gäller både värme, el och bränslen för fordon. Det går att bygga både bostadshus och kontor som hålls varma och trivsamma med minimial uppvärmning. Genom att satsa på energisnåla motorer, pumpar, lampor med mera kan industrin spara både el och pengar. Vettigare samhällsplanering skapar bättre förutsättningar för energisnål transport av människor och varor. Det finns allt mer energisnåla fordon på marknaden. Statens tekniska forskningscentral brukar av någon underlig anledning underskatta energisparpotentialen i sina prognoser.

Det vägval Finland står inför beskrivs träffsäkert i pamfletten Maamme energia, som en grupp professorer skrev inför riksdagsvalet: Genom att satsa stenhårt på energisnål teknologi och förnyelsebara energikällor kan vi skapa produkter som har en stark efterfrågan i hela världen. Vi kan bidra till att lösa den globala klimatkrisen på ett hållbart sätt. Finland behöver inte kärnkraft.

Bernt Nordman

Verksamhetsledare
Natur och miljö rf