Tolerans råder i Evitskog

Flyktingar Evitskog by i Kyrkslätt kommun beskylls nu i medierna och bland allmänheten för att vara invandrarfientlig. Ingenting kunde vara mer missvisande.
Evitskog by är känd för sin tolerans och solidaritet och byborna har deltagit i ett flertal aktiviteter för att hjälpa människor i nöd, under olika perioder, i samband med ett flertal nödsituationer i världen. Det är för detta Evitskog är känt och enligt de flesta bybors mening för liknande aktiviteter de vill fortsätta att vara på tapeten.
Nu har byn överraskande fått motta några hundra flyktingar, om vilkas ankomst ingen visste något på förhand.
En grupp ytterst okunniga, inskränkta och oerfarna bybor fyller nu till exempel Facebook med fördomsfulla, xenofobiska, ja rentav hatiska upprop. Detta har noterats av åtminstone Radio Vega.
Det här tar merparten av Evitskogborna skarpt avstånd ifrån. Tvärtom har flyktinganläggningen i före detta Aktivinstitutet fått besök av många bybor som undrar på vilket sätt de kan hjälpa. Troligt är att byns aktiva föreningar kommer att samordna en hjälpinsats. Ytterligare många önskar bli vänfamiljer till flyktingarna.
Evitskog önskar att bybornas kommande aktiviteter för att välkomna flyktingarna skall röna samma intresse i massmedierna och bland allmänheten som nu den lilla hatiska minoriteten har gjort.
Astrid Nikula
Sommargäst i Evitskog
Jakobstad